“Jedan dan života” – pogledajte dokumentarni film o zaštiti života, 7. i 10. ožujka

Jedan dan života film

Dođite na premijeru dokumentarnog filma “Jedan dan života“ koja će se održati u Zagrebu, u četvrtak. 7. ožujka, u dvorani Vijenac, Kaptol 29 i u nedjelju, 10. ožujka, u dvorani pri Samostanu hercegovačkih franjevaca, Avenija Gojka Šuška 2

Film tematizira činjenice i stavove o nerođenima i zaštiti njihovih života

Dokumentarni film namjerava široj javnosti dati objektivni pregled gledanja na život, određena prava čovjeka proizašlih iz istog i njegovu slobodu.

Iako se na početku filma u središte zbivanja stavljaju događaji koji su se događali u Rijeci, tema filma ide puno šire te se prema svojoj aktualnosti itekako može približiti svakoj sredini u svijetu. Stoga će se film biti dostupan i na stranim jezicima.

Naime, u Rijeci se 19. svibnja 2018. godine održalo nekoliko manifestacija koje su izazvale pažnju javnosti i medija. Time su se stvorili visoki motivi da se tu mozaičnu priču zabilježi dokumentarnim filmom. Istog dana su se na glavnom riječkom šetalištu, Korzu, našli Udruga „Život biraj“ kao građanska inicijativa s događajem „Hod za život“ i inicijativa „Građani i građanke Rijeke“ s događajem „Hod za slobodu“ kojima se pridružila Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom „PaRiter“ prema inicijativi „Građanke svom gradu“ i u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci koji su istog dana planirali posljednji dan festivala queer i feminističke kulture pod nazivom „SMOQUA 2“. No, na Korzu su se i potpuno neočekivano našli aktivisti koji su prepriječili rutu „Hodu za život“ i unijeli novu dramu u već dramatično suprotstavljene strane.

Jedan dio snimanja dokumentarca pripada samim događajima koji su se zbivali na Korzu. Tu su spontano „uhvaćene“ reakcije i ponašanja svih aktivista, uz autentičnu i „sirovu“ sliku i ton koji su dokumentirali dramatičnu atmosferu onda kad se pravodobno događala.

Preostali dio filma uključuje intervjue sa svim relevantnim osobama koje su se predstavljale ispred organizatora spomenutih manifestacija, ali i sa svima onima koji su na druge načine bili uključeni u ovu tematiku dajući posebni doprinos ili razvijajući ovu dokumentarnu radnju – politički, znanstveno, pravno i etički.

U Zagrebu će premijere dokumentarnog filma “Jedan dan života” biti i 7. ožujka u 19 sati u dvorani “Vijenac”, Kaptol 29a te 10. ožujka u 19 sati u dvorani pri Samostanu hercegovačkih franjevaca, Avenija Gojka Šuška 2.

Redateljica filma je Marisela Host, a film je nastao u produkciji Rose art d.o.o. (hkm.hr)

Jedan dan života | dokumentarni film | official trailer

 

No Comments

Post A Comment