Izvještaj sa predavanja „Zdravlje iz prirode prema Hildegardi iz Bingena“

sekcija farmaceuta 2

U organizaciji Sekcije farmaceuta u subotu, 05.03.2016. u prostorijama HKLD-a predavanje s temom „Zdravlje iz prirode prema Hildegardi iz Bingena“  održala je Josipa Juričev-Sudac, dipl.ing.med.biokem., članica Odbora Sekcije

U predavanju je dan kratki pregled života i djela Sv. Hildegarde, te najvažnije smjernice za zdravlje potkrijepljene suvremenim znanstvenim istraživanjima. Kao najvažnija spomenuta je žitarica pir i njezine brojne blagodati. Upozoreno je i na važnost pouzdanih izvora informacija o Sv. Hildegardi. Knjiga dr. Gottfrieda Hertzke “ Tako liječi Bog” je prva i za širu javnost najvažnija knjiga o ljekovitim pripravcima iz medicine sv. Hildegarde.

sekcija farmaceuta 1

Sv. Hildegarda posebna je u svim pogledima; svom životu, djelima (od teologije do medicine) pisanim na temelju vizija u kojima iznosi saznanja poznata tek modernoj medicini (zbog čega je napomenuto kako u svoje vrijeme nije niti mogla biti shvaćena), pa do procesa kanonizacije i proglašenja crkvenom naučiteljicom.

Zanimanje za ovo predavanje je bilo izuzetno veliko tako da je uz prepunu dvoranu bilo onih koji su predavanje pratili iz predvorja. Osim članova društva, predavanju su nazočili i brojni gosti.

sekcija farmaceuta 4

Nakon predavanja bilo je dosta upita i komentara – o konkretnoj zdravstvenoj problematici (bolesti štitnjače, šećerna bolest, Parkinsonova bolest…), kao i o potrebi kvalitetne literature o Sv. Hildegardi na hrvatskom jeziku, te edukacije zdravstvenih stručnjaka u ovom području.

Reakcije nakon predavanja bile su izuzetno pozitivne te se pokazalo da postoji veliki interes za ovu, po mnogočemu, iznimnu sveticu, a ovo predavanje je bilo ne samo mjesto edukacije, već  i susreta i ideja.

Marija Benković, mr. pharm.

sekcija farmaceuta 3

No Comments

Post A Comment