Izvještaj s predavanja HKLD-a Osijek

Povodom Europskog dana svjesnosti o antibioticima (18.11.) osječka je podružnica HKLD-a organizirala predavanje kliničke farmakologinje doc.dr.sc. Suzane Mimice Matanović pod nazivom “Empirijska primjena antibiotika i preosjetljivost na antibiotike.”

Predavanje je bilo održano u Nadbiskupijskom vikarijatu u Osijeku 23. studenog 2015., a bodovalo se prema pravilniku HLK.

Na početku predavanja sve je okupljene pozdravio duhovnik podružnice, vlč. Stjepan Radić, koji je ukratko opisao planirane aktivnosti HKLD-a u sljedećem razdoblju te pozvao okupljene na adventsku duhovnu obnovu za liječnike koja će se održati u prosincu.

Docentica je predavanje započela osvrtom na trenutno stanje bakterijske rezistencije na antibiotike u Europi i svijetu s posebnim naglaskom na pojavi sojeva bakterija rezistentnih na kolistin. Uslijedio je prikaz načela empirijske terapije najčešćih infekcija prema aktualnim smjernicama. U drugom su dijelu predavanja prikazani oblici i mehanizmi nastanka preosjetljivosti na lijekove te je istaknut problem proglašavanja nuspojava preosjetljivošću na lijekove čime se nepotrebno ograničava primjena pojedinih preparata.

HKLD 005

Nakon predavanja uslijedila je vrlo produktivna rasprava o problemima vezanim uz antimikrobnu terapiju u kojoj su sudjelovali specijalisti kliničke mikrobiologije, infektologije i drugih kliničkih disciplina čime se dobio presjek trenutne situacije iz više kuteva.

Istaknut je problem primjene velikih količina antibiotika u veterini, posebno opasnost primjene kolistina koji se neracionalno koristi širom svijeta, uključujući i u RH.

Predavanje je relevantnošću i posjećenošću bilo uspješno te pozivamo članove da sudjeluju i u budućim događanjima u organizaciji HKLD-a.

Jakov Milić

Izvještaj s predavanja HKLD-a Osijek 1

Izvještaj s predavanja HKLD-a Osijek 2

No Comments

Post A Comment