Izlet u Pakrac i Lipik

Izlet zagrebačke podružnice HKLD-a u Pakrac i Lipik

Podružnica HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu organizirala je 27. svibnja 2023. sedmi po redu izlet „Tako blizu, a tako daleko!“ i to ovog puta u Lipik i Pakrac. Autobus pun izletnika krenuo je ujutro u 7 sati ispred zagrebačkog Gradskog poglavarstva. U odličnom raspoloženju, i uz samo jednu stanku za odmor, izletnici-hodočasnici stigli su nešto poslije 9 sati u Pakrac. Tamo ih je u podnožju brežuljka na kojem je sagrađena crkva dočekao župnik vlč. Jozo Zorić, duhovnik podružnice HKLD-a Pakrac-Lipik-Daruvar. 

Izletnike-hodočasnike iz Zagreba župnik je vrlo toplo i gostoljubivo primio u pastoralnoj dvorani, okrijepio kavom i slasticama. Tom prigodom pozdravio ih je i dobrodošlicu izrazio predsjednik podružnice HKLD-a u Pakracu-Lipiku-Daruvaru dr. Otto Kraml. U pakračkoj župnoj crkvi vlč. Zorić je predstavio župu Pakrac, iznio povijesne i statističke podatke, podsjetio na ratno i poratno vrijeme te ukazao na mogućnosti obnove i razvoja ove župe. Zatim je duhovnik zagrebačke podružnice fra Draženko Tomić odslužio misu u kojoj su nazočni molili za pok. dr. Ivana Šretera, pok. mons. Valentina Pozaića i druge potrebe. Dr. Anđelka Gajšak-Špančić, podpredsjednica tamošnje podružnice, poslije mise održala je stručno izlaganje o životu i radu dr. Ivana Šretera. Ukazala je na njegovu humanističku životnu orijentaciju i mučeničku smrt. Predsjednica zagrebačke podružnice prof. dr. Danica Galešić Ljubanović u pratnji ddr. Kraml i Gajšak-Špančić je upalila svijeću pred spomen bistom dr. Ivana Šretera te su se svi hodočasnici zajednički pomolili za dr. Šretera, za mir i prosperitet u domovini. Na ulazu u Hrvatski dom dr. Franjo Tuđman, Zagrepčane je dočekala Dubravka Špančić, tajnica udruge. Govorili je o gradu Pakracu, o projektima u kulturi i nastojanjima za očuvanjem baštine. Posjetitelji su sa velikim zanimanjem razgledali spomen područje, hrvatski dom i kino, a onda se pod vodstvom pod vodstvom dr. Gajšak-Špančić uputili na središnji pakrački trg. Pogledali su znamenitosti, pokušali svirati na metalnim gradskim orguljama, a onda se okupili oko biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, gdje su također zapalili svijeću i pomolili se.

S velikim zanimanjem izletnici-hodočasnici iz Zagreba obišli su u 12.30 sati državnu ergelu lipicanaca u Lipiku. Slušali su o povijesti ergele i o njezinom trenutnom stanju, planovima za budućnost. Rado su gledali konje i divili se ljubavi s kojom djelatnici pristupaju tim plemenitim životinjama te upijali svaku riječ koji su im stručni vodiči pripovijedali. Slijedio je posjet crkvi sv. Franje u Lipiku i susret s župnikom vlč. Rokom Ivićem. Župnik je također govorio o povijesti i trenutnom stanju župe. Oni koji su to željeli uspeli su se na vidikovac na zvoniku i divili se panorami Lipika i okolnih brda. Pod stručnim vodstvom dr. Gajšak-Špančić, slijedio je posjet bolnici za rehabilitaciju u Lipiku. Detaljno su pogledani stari, obnovljeni kao i novi odjeli bolnice, bazeni i sobe. Zagrepčani su se osobno uvjerili u velike rehabilitacijske mogućnosti ovih toplica. Ovdje su se izletnici zadržali, okrijepili. U 16 sati imali su molitveni oproštaj od svojih domaćina u bolničkoj kapeli BDM Gospe Lurdske u lipičkoj bolnici, gdje je još jednom na sve putnike u Zagreb Božji blagoslov zazvao vlč. Zorić, a zahvalu za posjet i želje za što skoriji ponovni susret izrazili su domaćini dr. Oto Kraml i dr. Anđelka Gajšak-Špančić. (D. T.)

(Zagreb, 27. 5. 2023.)

No Comments

Post A Comment