Izgled koji ubija

Talijanka od 80-ak godina odlučila je okončati život u klinici za potpomognuto samoubojstvo u Švicarskoj „jer više ne izgleda tako dobro.” Oriella Cazzanello koju su djeca rijetko posjećivala, sjela je na vlak za Basel gdje joj je uz naknadu od 10 000 € okončan život. Obitelj koja je prijavila nestanak policiji saznala je za njezinu smrt tek nakon što je njezin odvjetnik poštom dobio pepeo i potvrdu o smrti.
Gospođa Cazzanello odlučila je završiti svoj život jer je bila “pritisnuta godinama i nepovratnim gubitkom izgleda kojim se ponosila”, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA. Potpomognuto samoubojstvo je protuzakonito u Italiji ali je legalno u Švicarskoj čak kada podnositelj zahtjeva nije terminalno bolestan.

Konzervativni bioetičar Wesley Smith smatra da je u srcu ove odluke loša povezanost gđe Cazzanello sa svojom obitelji. “Eutanazija/potpomognuto samoubojstvo je ponor bez dna”, zaključuje.

Istovremeno, istraživači sa Sveučilišta u Bernu objavili su ovaj tjedan članak u kojem se navodi da 16% onih koji umiru u švicarskim klinikama za samoubojstvo uopće nemaju zdravstvenih problema. Odlučuju se za kraj jer su umorni od života. U članku se zaključuje: “Potpomognuta samoubojstva u Švicarskoj češća su kod osoba ženskog spola te u situacijama povećane ranjivosti npr. kod osoba koje žive same ili su rastavljene, ali i kod visokoobrazovanih i s većim socioekonomskim statusom.”

Izvor: www.bioedge.org
Preveo: Jakov Mihanović, dr. med.

logo hkld 20 04 2014

No Comments

Post A Comment