Izašao novi Glasnik HKLD-a br. 3-2023. – Riječ predsjednika i glavnog urednika

Dragi čitatelji i članovi HKLD-a!

Znanost je uvijek pratila razvoj društva i čovječanstva te pridonosila napretku različitih profesija, pa i medicine, a sve u službi unaprjeđenja kvalitete života i blagostanja u društvu. Međutim, dio znanstvenika oduvijek se nastojao odvojiti od religije smatrajući da je duhovnost proturječje napredne znanstvene misli. Stoga se postavilo pitanje mogućnosti komplementarnosti znanosti i religije, odnosno isključuje li religija znanost, ali i obrnuto. Kako bi našim čitateljima približili i razjasnili ova pitanja i pokušali naći odgovore na njih, u ovom broju Glasnika HKLD donosimo članak grupe autora s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu u kojemu se prikazuje odnos religije i znanosti kroz povijest te nude najprikladniji modaliteti njihovog suvremenog odnosa

Uz ovaj, donosimo i članak prof. Zorice Maros s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu u kojemu dovodi u pitanje bioetičku opravdanost afirrmativne terapije u procesu defnitivnog zbrinjavanja transrodnih osoba. članak je za tisak prilagođeno izlaganje s Međunarodnog znanstvenog simpozija Teologija i medicina pred izazovima promjene spola održanog u svibnju 2023. u Splitu o kojemu smo izvijestili u prošlom broju Glasnika.

Iz duhovnih rekolekcija koje je za članove HKLD-a održao prof. emer. Stipan Jurić povodom blagdana sv. Luke, proizašla su dva članka u kojima prof. Jurić razmatra očitovanje Božjeg milosrđa kao odgovor na patetiku i gorčinu ljudskog života – oba nastala na temelju događaja opisanih u Lukinom evanđelju.

Tu su i uobičajene vijesti o aktivnostima Društva po podružnicama i sekcijama kao i vijesti o međunarodnim aktivnostima članova našega Društva i drugih međunarodnih liječničkih udruga.

Ostale aktivnosti Društva možete pratiti na našoj nedavno obnovljenoj mrežnoj stranici
(vidi: www.hkld.hr) na kojoj je dostupno i elektronsko izdanje Glasnika HKLD.

Čestit i blagoslovljen Božić te sretna Nova 2024. godina!

Pozdrav u Kristu!

Izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med.
Predsjednik HKLD-a i glavni urednik Glasnika

 

I ovdje možete prelistavati online i pročitati novi broj Glasnika:

 

 

No Comments

Post A Comment