Istarski liječnici proslavili sv. Luku

sv luka

Pula – Istarski ogranak Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva proslavio je 18. listopada zaštitnika liječnika i medicinskog osoblja sv. Luku svečanim misnim slavljem u pulskoj crkvi Sv. Pavla, gdje im se nalazi i sjedište. Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, u koncelebraciji s duhovnikom Istarske podružnice HKLD-a preč. Milanom Mužinom. Misno slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor koji vodi tajnik Istarske podružnice HKLD dr. med. Andrej Angelini.

Mons. Grbac je u homiliji istaknuo je prije svega zahvalnost koju dugujemo sv. Luki za njegovo izvanredno prenošenje Isusova životopisa, i za sve kronološke i povijesne podatke koje je sv. Luka vrlo detaljno zabilježio. Sv. Luka vrlo izravno govori o najpotrebnijima, a upravo stoga što ga sv. Pavao u jednom trenutku naziva “ljubljeni liječnik”, jer znalački opisuje različite bolesti, bio je povod da ga se proglasi za zaštitnika medicinskog osoblja. Sv. Luka je pjesnik o Božjem milosrđu, koji Isusa Krista želi predstaviti upravo poput milosrdnog oca iz prispodobe, rekao je propovjednik, te zapitao je li za nas Isus Krist ono što je bio za sv. Luku? Hoćemo li i mi ljubav prema bližnjima pokazivati konkretnim djelima a ne samo riječima? Spominjući dnevno evanđelje i poznatu rečenicu “Žetva je velika, ali radnika malo”, propovjednik je istaknuo pitanje koliko mi stvaramo ozračje za razvoj zvanja, koliko molitva za duhovna zvanja djeluje na nas tako da postajemo bolji ljudi? Poziv upućen učenicima, ali i svima nama, jest da naviještati Isusa Krista treba svima svojim životom. Prenijeti radosnu vijest evanđelja svima oko sebe, to znači biti evanđelist, poput sv. Luke, zaključio je mons. Grbac.

Nakon misnog slavlja u vjeronaučnoj dvorani održan je redoviti susret članova ogranka, koji se uobičajeno sastaju svakog posljednjeg utorka u mjesecu. Uz redovite organizacijske teme, predavanje “Šesti dan stvaranja” održao je dopredsjednik Istarske podružnice HKLD mr. Ivica Pavičić Donkić, dr med. (IKA)

No Comments

Post A Comment