Inicijativi 40 dana za život

Danijela De Micheli Vitturi NAKON ZORNICE 1

Marija koja je primila Riječ Božju, začela po Duhu Svetom Sina Božjega, hiti u pohod rodici Elizabeti, koja je u poodmakloj dobi sa svojim mužem Zaharijom začela Ivana, Isusova preteču. Vjera se očituje djelima ljubavi. Isus je došao na ovaj svijet da imamo život, u izobilju da ga imamo. A nositeljice novoga života jesu upravo trudnice-blagoslovljene žene. Zato je potrebna hitna pomoć njima kako bi život mogao rasti i rađati se u ozračju ljubavi. To čini Marija, koja je i sama trudna, najblagoslovljenija među ženama, ide u susret bližnjemu, koji je daleko i do kojega vodi opasan put.

Marija, hram Duha Svetoga, pozdravi Elizabetu. Sam glas njezina pozdrava donosi mir Božjega Kraljevstva- Šalom, puninu Božjega blagoslova koja dolazi s Mesijom. To je ono radi čega dolazi Ivan na ovaj svijet, da mu bude preteča i da posvjedoči za Jaganjca Božjega. I zaigra čedo u utrobi, mali Ivan kao ono David pred kovčegom Saveza. Prisutnost Božja donosi radost, igranje, pjesmu.

Zdravi razum, znanost, a onda i vjera, koja se divno s njima slaže, govore nam kako je ljudski život od začeća divno uređen i kako je od tada svaka osoba upravljena prema svome ostvarenju, kao što su bili Isus i Ivan. Drugi vatikanski sabor kaže nam kako se Sin Božji po svojem utjelovljenju u krilu Djevice Marije na neki način sjedinio sa svakim čovjekom. Sam Isus veli: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste.“ (Mt 25, 40). Dakle, u otajstvu Božje ljubavi, od trenutka začeća svakog djeteta tu je prisutan Bog. A najmanja braća Isusova jesu čak zameci za koje nema mjesta u ovome svijetu, ali ima u srcu nebeskoga Oca.

Ivan je pun Duha Svetoga već od majčine utrobe i sada on i njegov Gospodin Isus Krist, Pomazanik Duhom Svetim, ispunjaju Elizabetu  istim Duhom. Prvi put u povijesti spasenja otajstvo Duhova- silaska Duha Svetoga koje se očituje u glasu, radosti, igri, blagoslovu, proroštvu. Blagoslovljena ti među ženama- blagoslovljenija od svih žena povijesti, i blagoslovljen plod utrobe tvoje! U molitvi Crkve „Zdravo Marijo“ pozdravu anđela Gabriela koji poziva na radost jer je Gospodar s nama, pridodan je Elizabetin usklik u Duhu Svetom: „blagoslovljena ti među ženama…“ Po Mariji je blagoslovljen svaki plod majčine utrobe.

Koje li poniznosti i vjere u Elizabetinim riječima: „Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega“.  Ta otkuda nama da nam dolazi sam Sin Božji, isti onaj koji je po Gabrielu došao iz krila Očeva i po Mariji Elizabeti i Ivanu, nama dolazi ne samo u euharistiji nego i po svojoj najmanjoj braći i sestrama, tek začetoj djeci i trudnicama koje su u opasnosti, oko kojih đavao kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprimo mu se čvrsti u vjeri s Majkom Gospodina našega.

Pomolimo se: Bože, dobri naš Oče, koji si nam u svojoj beskrajnoj ljubavi dao Majku svoga Sina da nam bude Majka, molimo te po njezinu zagovoru i primjeru, udijeli svima koji razmišljaju da pobačajem ubiju Isusovu najmanju braću i sestre da se obrate, uvide ljepotu, dobrotu i dostojanstvo svakog ljudskog života i postanu širitelji kulture života i civilizacije ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu.

Fra Nikica Devčić

 

Fotografije snimila: dr. Danijela De Micheli Vitturi (NAKON ZORNICE)

Danijela De Micheli Vitturi NAKON ZORNICE 2

Danijela De Micheli Vitturi NAKON ZORNICE 4

Danijela De Micheli Vitturi NAKON ZORNICE 3

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment