IN MEMORIAM: Vlč. Krunoslav Pačalat (1973-2019)

Vlč. Krunoslav Pačalat 1

Sve nas je zatekla tužna vijest da se naš dragi velečasni Kruno preselio u vječnost. Unatoč tome što je bio nepokretan nakon što je pretrpio dva moždana udara prije tri godine, njegov neumorni duh nastavio je s evangelizacijom vjernika. Iako nije mogao govoriti, napravio je aplikaciju “S Bogom u svakom danu” na kojoj je svakodnevno pisao propovijedi za ona čitanja koja se taj dan čitaju u Crkvi.

Vlč. Krunoslav Pačalat rodio se 3. siječnja 1973. godine u Varaždinu, sa svojim roditeljima živio je u župi svete Elizabete u Jalžabetu. Nakon završene osnovne škole u rodnome mjestu, pohađa Klasičnu gimnaziju na Šalati, a onda i Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Za svećenika je zaređen na Petrovo u varaždinskoj katedrali, kao jedan od sedmorice svećenika koji su tamo zaređeni kao prvi od osnutka Varaždinske biskupije. Bio je dugogodišnji župnik novoosnovane župe blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici gdje je bio dostupan vjernicima od 0 do 24 sata. Osobito je bio poznat u radu s mladima, bolesnima i bračnim parovima. Dugi niz godina bio je dušobrižnik koprivničke bolnice.

Vlč. Krunoslav Pačalat 1

Premda su među prvim osnivačima Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva 1991. godine bili liječnici iz Podravine, koprivnička podružnica HKLD-a osnovana je tek 2005. godine. Nakon imenovanja vlč. Krunoslava Pačalata duhovnim asistentom Podružnice i izbora dr. Dražena Sačera za predsjednika HKLD-a Koprivnica, to postaje jedna od najaktivnijih podružnica Lijepe naše. Organizirana su hodočašća, stručna predavanja, duhovni susreti na koje je dolazio sve veći broj medicinskog osoblja, čak i onih koji nisu vjernici. Na inicijativu vlč. Pačalata svake godine katolički liječnici iz kontinentalnog dijela Hrvatske hodočaste u Kuzminec, proslaviti blagdan svetih Kuzme i Damjana. Ponekad ga je bilo teško pratiti, jer je njegov pokretački duh puno tražio, ali još više davao. Dragi velečasni Kruno, hvala za svaku upućenu riječ, za svaku duhovnu okrjepu. Vjerujemo da ste sada u blizini Onoga kome ste predali svoj život i kome ste neumorno služili!

Vlč. Krunoslav Pačalat 2

Misa zadušnica za vlč. Krunoslava Pačalata bit će u ponedjeljak, 23. prosinca u 13 sati u župnoj crkvi sv. Elizabete Ugarske u Jalžabetu, a sprovodni obredi nakon mise na mjesnom groblju u Jalžabetu.

Dr. Ivan Ćelić

No Comments

Post A Comment