IN MEMORIAM: Vinko Pavlović, dr. med. (1939-2022)

Samo jedan dan nakon blagdana naših nebeskih zaštitnika svetih Kuzme i Damjana, na koprivničkom groblju Sveti Duh oprostili smo se od našeg uvaženog člana i jednog od osnivača HKLD-a dr. Vinka Pavlovića

Rođen je 1939. godine u Koprivnici gdje je pohađao Osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet završio je u Zagrebu, a cijeli svoj radni vijek liječnika proveo je u koprivničkoj bolnici. Nakon pripravničkog staža bio je sekundarni liječnik u Internom odjelu, a zbog potreba službe neko je vrijeme vodio Zarazni odjel te radio na Odjelu neuropsihijatrije. Bio je jedan od osnivača prvog koprivničkog Kluba liječenih alkoholičara, što dovoljno govori s koliko je ozbiljnosti, mladenačkog žara i entuzijazma prihvaćao nove izazove.

Nakon završene specijalizacije iz interne medicine bio je jedini specijalist u koprivničkoj bolnici s dva poslijediplomska subspecijalistička studija iz gastroenterologije i kardiologije.

Kao prvi koprivnički gastroenterolog osniva endoskopski laboratorij i uspješno izvodi biopsije jetre, u ono vrijeme još bez kontrole ultrazvuka. Kao subspecijalist kardiolog postavio je uz pomoć kirurga prvi privremeni elektrostimulator srca u koprivničkoj bolnici. Svoje je znanje nesebično prenosio mlađim kolegama, a pacijentima bio uvijek na dispoziciji. Nikad mu nije bilo teško ponijeti teret odgovornosti i podmetnuti za drugog svoja leđa. Nažalost često je bio neshvaćen i nepravedno zakinut na osobnom i profesionalnom planu.

Dr. Pavlović bio je čovjek cijelim bićem posvećen vjeri, obitelji i liječničkom pozivu. Posebno je imponirala njegova čvrsta i postojana vjera i bezgranična ljubav prema čovjeku. Onima koji ga nisu bolje poznavali, teško je predočiti svu veličinu njegove osobnosti. Bio je prije svega skroman i samozatajan, nenametljiv, nesebičan, pouzdan, odgovoran i dosljedan. Povlašteni smo svi mi koji smo s njime dijelili zajedničke trenutke.

Živjet će i dalje u našim molitvama, mislima i srcima, naš dragi kolega i prijatelj, istaknuti liječnik, uzoran suprug, brižan otac petero djece i djed brojne unučadi. Naš je Vinko svojim životom sam sebi izgradio spomenik, a nama ne preostaje drugo, nego da se pred tim spomenikom duboko poklonimo.

Pokoj vječni, daruj mu Gospodine!

Dražen Sačer, dr. med.

No Comments

Post A Comment