In memoriam: prof. dr. Simona (Šima) Šandrić Gotovac, spec. kardiolog

Simona Gotovac

U ponedjeljak 22. kolovoza 2022. godine u Splitu je preminula prof. dr. Simona (Šima) Šandrić Gotovac, spec. kardiolog, u 82. godini života, nakon kratke i teške bolesti koja ju je pogodila u rodnom Sinju

Prof. dr. Simona Šandrić Gotovac rođena je 19. kolovoza 1941. godine u Sinju. Duhovni poziv ispunila je pristupanjem Školskim sestrama franjevkama u Splitu, a profesionalnu karijeru ostvarila je u Italiji gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu “Agostino Gemelli” Katoličkog sveučilišta “Sacro Cuore” u Rimu. Uz praksu u istoimenoj bolnici – poznatoj i po tome što se u njoj liječe pape – specijalizirala je kardiologiju. Usavršavala se u SAD-u na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Loyola u Chicagu, Sveučilištu Georgetown u Washingtonu te u Indianapolisu kod “oca ehokardiografije” prof. Feingenbauma Harveya, koje je iskustvo i znanje prenijela u Italiju u kojoj je bila pionir ehokardiografije po kojoj je stekla zavidnu karijeru i ugled. Do mirovine je bila profesorica kardiologije na Katoličkom sveučilištu “Sacro Cuore” u Rimu te pročelnica Odjela za neinvazivnu kardiološku dijagnostiku Sveučilišne bolnice “Agostino Gemelli”, najglasovitije zdravstvene ustanove u Rimu. Prof. dr. Simona Šandrić Gotovac je bila autor ili koautor brojnih znanstvenih i stručnih radova te više američkih, njemačkih i talijanskih sveučilišnih udžbenika.

Liječila je brojne uglednike, među inima i sv. Pavla VI, sv. Ivana Pavla II, kardinala Franju Šepera te još mnoge druge. No najviše ju se dojmio Vlado Gotovac, hrvatski pjesnik, filozof i političar, s kojim je bila u braku sve do njegove smrti, 7. prosinca 2000. godine.

Poznato je da je bila među prvima koji su pružili liječničku pomoć sv. Ivanu Pavlu II nakon atentata 13. svibnja 1981. godine. Poljskoj novinarki Anni Gawel 2018. je ispripovijedala detaljnije taj događaj: “Taj sam dan, kao mladi kardiolog, bila na dežurstvu u bolnici Gemelli, kada smo neočekivano primili vijest da je počinjen atentat na Svetog Oca koji je ustrijeljen na Trgu Svetog Petra. Uprava Poliklinike odmah nas je stavila u stanje najveće pripravnosti. Bila sam dio medicinskog tima koji je čekao dolazak ranjenog Svetog Oca. Nitko nije znao koliko je teško ozlijeđen i u kakvom je stanju…” Kada su ambulantna kola dovezla teško ranjenog Papu, priskočila je u pomoć i uhvatila ga za ruku, što je i inače bio njezin način kontakta s bolesnicima. “Ležao je na nosilima i stenjao od silnih bolova. Imao je unutarnje krvarenje jer mu je metak ušao u trbušnu šupljinu i izašao sa stražnje strane. Nakon što sam ga uzela za ruku, nagnula sam se nada nj i rekla: ‘Sveti Oče, hrabro! Samo hrabro! Sve će biti u redu. Majka Božja će pomoći i spasiti.‘ Onda sam počela moliti na hrvatskome… Znala sam da Papa zna moj jezik… Doktorica je, držeći Papu za ruku, molila: “Majko Božja, pomozi! Majko Božja!”, a sv. Ivan Pavao II je za njom ponavljao, također hrvatski, “Majko Božja, Majko Božja!” – dok ga nisu uspavali za operaciju.”

Prof. Šandrić Gotovac bila je i članica HKLD-a te je često kontaktirala naše kolege u zemlji i inozemstvu, uvijek spremna na pomoć svima koji su je trebali. U trenucima teške bolesti našeg don Stanka Lasića, duhovnika Podružnice HKLD-a u Dubrovniku, svakodnevno ga je obilazila dok je ležao u JIL-u bolnice “San Camillo” u Rimu. Tom prigodom jedan kolega iz Rima mi je javio: “Ali don Stanka svakoga dana posjećuje jedna starija žena koja inzistira da svaki dan uđe u intenzivnu i razgovara s njim… a on je bez svijesti…” Kada sam mu objasnio o kome se radi, odmah je prepozano čuvenu kardiologinju i svoju bivšu profesoricu te dodao: “Professoressa Sandric može doći kada god želi i ostati kod don Stanka koliko god želi.”

Naše Društvo i hrvatska medicina izgubili su svoju vrijednu članicu i veliku humanistkinju svjetskoga glasa.

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

I svjetlost vječna svijetlila joj!

Počivala u miru!

Doc. dr. sc. Rok Čivljak
predsjednik HKLD-a

No Comments

Post A Comment