IN MEMORIAM: PROF. DR. SC. VLADO OBERITER, DR. MED. (1923-2023)

Dana 7. kolovoza 2023. godine u svojoj 101. godini preminuo je prof. dr. sc. Vlado Oberiter, prim. dr. med., spec. pedijatrije, član Podružnice HKLD-a ‘Branimir Richter’ u Zagrebu.

Prof. Oberiter rodio se 16. travnja 1923. godine u Vinkovcima gdje je završio pučku školu i maturirao 1941. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Gotovo cijeli radni vijek (od 1949. do 1990.) proveo je u Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu čiji je bio i predstojnik od 1977. do umirovljenja. Doktorirao je 1967. godine s disertacijom pod naslovom „Organske promjene donjeg urinarnog trakta kao uzrok enureze“, a habilitirao 1970 god. s predavanjem „Dijagnostička vrijednost određivanja komplementa u serumu kod bolesti bubrega“ stekavši zvanje docenta. , a potom i profesora pedijatrije na Stomatološkom fakultetu. Njegovo područje znanstvenog interesa bili su dječja nefrologija i hipertenzija u djece, publicirao je gotovo 300 stručnih i znanstvenih radova.

Prof. Oberiter autor je poznate knjige „Od simptoma do dijagnoze u pedijatriji“ u kojoj je opisano 830 sindroma. Riječ je o priručniku za otkrivanje bolesti i rješavanje dijagnostičkih problema samo fizikalnim metodama pregleda: inspekcijom, palpacijom, perkusijom i auskultacijom.

Član je brojnih stručnih društava, osobito je bio aktivan u Akademiji medicinskih znanosti Hrvatske gdje je od 1978. do 2012. godine obnašao dužnost financijskog tajnika. Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Članom HKLD-a postao je 17. lipnja 1993. godine. U jednom navratu bio je gost-predavač u okviru tribina koje je organizirala Sekcija mladih HKLD-a govoreći o važnosti adekvatnog unosa soli kod djece.

Ispraćaj cijenjenog i dragog prof. Oberitera bit će u četvrtak 10. kolovoza 2023. u 9 sati u krematoriju na Mirogoju. Počivao u miru Božjem!

I. Ć.

No Comments

Post A Comment