In memoriam – prof. dr. sc. Danica Kuštrak

124In memoriam
prof. dr. sc. DANICA KUŠTRAK
(Osijek, 1929.- Zagreb, 2017.)

Prof. dr. Danica Kuštrak preminula je 11. siječnja, blago u Gospodinu, u svojoj 88-godini nakon duge i teške bolesti.

Rođena je u Osijeku, osnovno i srednje školovanje završila je od Dalja do Pakraca, te Daruvara i Zagreba. 1948.g. upisuje Farmaceutski fakultet u Zagrebu, na kojem diplomira 1955.g. Kao studentica i apsolventica demonstrator je na Zavodu za farmakognoziju.

Pripravnički staž obavlja u Zagrebu, u ljekarnama, Centralnom higijenskom zavodu, te Centralnom med.kem. laboratoriju bolnica u Zagrebu.

Od 1956. asistent je na Zavodu za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta, a 1964.brani doktorsku dizertaciju. Od 1965.-1967.g. boravi na postdoktorskom studiju u farmakognoškom institutu Univerziteta u Bernu kao stipendist švicarske vlade. 1967.godine vraća se u Zagreb u Zavod za farmakognoziju. 1969.g. prelazi u Zavod za ispitivanje i kontrolu lijekova u Zagrebu. 1979.g. postaje izvanredni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu.

0d 1982.-1986. Predsjednik je Sekcije za ljekovito bilje HFD-a.

0d 1985. Predstojnica je Zavoda za farmakognoziju FBF-a, a kasnije i Zavoda za farm.botaniku i Farmakognoziju. Predavala je i izborne predmete Uzgoj ljekovitog bilja i fitofarmaciju za studente i na postdiplomskom studiju. Nakon vrlo plodnog profesorskog rada, 1994.g. odlazi u mirovinu.

U svom bogatom znanstvenom radu sudjeluje i na izradi 3.farmakopeje. Izradila je 68 monografija droga i gal. pripravaka za opći dio, a 28 monografija za analitiku. Usklađivala je tekstove na monografijama drugih suradnika.

U istraživačkom radu surađuje sa istraživačima projekata “Belupo” Koprivnica. Voditelj je znanstvenog projekta FBF-a. Rezultate znanstvenih i stručnih istraživanja publicira u inozemstvu i domaćim časopisima, te iznosi na međunarodnim skupovima.

Dobitnica je najvišeg odličja HFD-a, Medalje Julije Domac.

Članica je HFD, HD za biljnu fiziologiju, te njemačkih društava. U HFD je član mnogih Odbora.

Od 1991.članica je HKLD-a, gdje je održala nekoliko zapaženih predavanja. I u mirovini je aktivno pratila sva strukovna zbivanja, recenzirala je za stručne časopise, te izdala dvije kapitalne knjige (udžbenik i priručnik) za stručnu i znanstvenu javnost:

1.FARMAKOGNOZIJA-FITOFARMACIJA, Golden marketing – Tehnička knjiga, Zagreb, 2005
2.MORFOLOŠKA I MIKROSKOPSKA ANALIZA ZAČINA, Golden marketing – Tehnička knjiga, Zagreb, 2012

Kao nastavnik i profesor, erudit, svoje znanje nesebično je prenosila studentima i stručnjacima kao jedinstveni renesansni čovjek “bistrog uma i otvorena srca”.

Hvala joj!

Sprovod drage profesorice Danice Kuštrak održan je 13.01.2017.na Mirogoju. Sveta misa zadušnica služila se u crkvi sv. Jeronima u Maksimiru

Počivala u miru Božjem!

Mirjana Vrsalović, mag. pharm.
Sekcija farmaceuta i med. biokemičara HKLD-a

No Comments

Post A Comment