IN MEMORIAM: prim. mr. sc. IVO KUJUNDŽIĆ, dr. med. (1929-2021)

kujundzic

U Zagrebu je, u petak 1. listopada 2021. godine, u 93. godini života preminuo dugogodišnji član HKLD-a prim. mr. sc. Ivo Kujundžić, specijalist anesteziologije

Prim. Kujundžić rodio se 7. ožujka 1929. godine u Ivanbegovini kraj Imotskog. Osnovnu školu pohađao je u rodnome mjestu, a gimnaziju u Imotskom, Sinju i Osijeku, gdje je i maturirao. Zajedno s drugim domoljubnim studentima sudjelovao je u osnivanju tada ilegalnog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta sa svrhom stvaranja samostalne i slobodne Hrvatske. Otkriven je nakon dvije godine i kao drugooptuženi osuđen na tri godine strogog zatvora s prisilnim radom koje je odslužio u Staroj Gradiški. Od toga je godinu dana proveo u samici. Njegova vjerna supruga Ljerka dočekala ga je s prvorođenim sinom Domagojem pred tamnicom nakon izdržane kazne. Tamošnji upravitelj zatvora preporučio je da mu se onemogući završiti studij medicine. Unatoč tome, prim. Kujundžić je u rekordnom roku položio preostalih osam ispita te se kao mladi liječnik zaposlio u Hitnoj pomoći u Zagrebu. 

Nakon dvije godine terenskog rada prijavio se na natječaj za specijalizaciju iz kirurgije u Vinogradskoj bolnici. Neposredno pred početak obavljanja specijalizacije, dobio je obavijest od bolničke pravne službe da je nakon intervencije tadašnjeg ministra zdravstva Todora Čuruvije natječaj poništen. Tek kada je Čuruvija prestao biti ministar, završio je poslijediplomski studij urgentne medicine, magistrirao, specijalizirao anesteziologiju i prešao na kirurški odjel u Zajčevoj bolnici. Tu je tek mogao normalno napredovati u struci, bio je iznimno poštovan te je postao i primarijus.

Kao dragovoljac Domovinskog rata i koordinator saniteta MUP-a s kirurško-anesteziološkim ekipama prošao je od Velebita, Korduna, Banovine do istočne Slavonije. Kao humanitarac preuzimao je ranjenike, starce, žene i djecu i konvojima ih prevozio u pozadinu na sigurno. Početkom svibnja 1994. godine poslan je u diplomatsku službu u tada otvoreni Hrvatski ured (kasnije Veleposlanstvo) u Beograd, gdje je proveo četiri godine i gdje je obnašao dužnost savjetnika za humanitarne poslove. U tom razdoblju bio je i član Državne komisije za zatočene i nestale.

Odlikovan je brojnim odličjima i spomenicama, dobitnik je zahvalnica medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci za osobiti doprinos u zbrinjavanju ranjenika i organizaciji ljetne škole ratne medicine, kao i diplome Hrvatskog liječničkog zbora. 

Prim. Ivo Kujundžić bio je član HKLD-a od njegovog osnutka 1991. godine, te je rado i redovito dolazio na stručne sastanke i duhovne susrete, prenoseći svoje iskustvo i domoljubni zanos mlađim naraštajima. Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 6. listopada 2021. godine u 11:40 sati na groblju Mirogoj.

Počivao u miru Božjem!

Dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

 

logo HKLD 30 god

 

 

No Comments

Post A Comment