In memoriam – prim. dr. sc. Vlasta Vince (Maribor, 1920. – Zagreb, 2017.)

hkld hodocasce istra 16
Prim. dr. sc. Vlasta Vince (Pazin, 22. rujna 2012. godine)

Dugogodišnja članica Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva prim. dr. sc. Vlasta Vince rođ. Ribrić preminula je u utorak 14. ožujka 2017. godine u 97. godini života

Rođena je godine 1920. u Mariboru. Maturirala je 1938. god. u Sušaku i diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1943. Kao liječnica radila je u Osijeku i Zagrebu, a nakon završenog staža u kotaru Kras u Istri. Specijalizirala je infektologiji u Općoj bolnici u Rijeci i specijalistički ispit položila godine 1951. Postavljena je za šefa Zaraznog odjela u Puli. Sa suprugom prof. Zlatkom Vince živi u Puli do godine 1956. kada seli u Zadar jer suprug dolazi na novootvoreni Filozofski fakultet u Zadru. U Zadru je preuzela dužnost šefa Zaraznog odjel Opće bolnice.

Iz obiteljskih razloga 1961. god. obitelj seli u Zagreb. Prim. dr. sc. Vlasta Vince nastavlja raditi u Virusološkom odjelu Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja gdje se bavila prvo terenskim radom, a potom laboratorijskim istraživanjem virusnih bolesti. Osnovala je laboratorij za histopatološku i imunofluorescentnu dijagnostiku virusnih bolesti. Usavršavala se je u zavodima za patologiju u zemlji i tijekom studijskih boravaka u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Čehoslovačkoj i Austriji. Surađivala je su našim uglednim stručnjacima neuropatologije, virusologije i imunologije. Doktorski rad obranila je godine 1979.

Potaknuta ratnom agresijom na Hrvatsku, osnovala je Društvo hrvatskih intelektualki (DHI), nevladinu udrugu koja pružila znatnu pomoć prognanicima i širila u svijetu obavijesti o Hrvatskoj u nametnutom joj ratu. Potaknula je tiskanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku „Stotinu svjedočanstava“ („Hundred Testimonies“) sa svjedočanstvima prognanika i zatvorenika, povratnika iz srpskih logora. Njezinim zalaganjem je udruga DHI postala članicom Međunarodne udruge akademski obrazovanih žena (International Federation of University Women – IFUW) i Europskog udruženja akademski obrazovanih žena (University Women of Europe – UWE). Uz pomoć tih organizacija prim. dr. sc. Vlasta Vince upoznala je ostale članice u inozemstvu sa ratnim događanjima i stanjem u Hrvatskoj što je bila potreba onog vremena. Pod vodstvom prim. dr. sc. Vlaste Vince udruga DHI je spremno pomagala prognanicima kada god je to bilo potrebno.

Dugogodišnje poznanstvo s kolegicom prim. dr. Margaritom Peraica i prvom predsjednicom Hrvatskog katoličkog liječničkog društva bilo je poticajem dr. sc. Vlasti Vince da pristupi tom Društvu pri njegovom osnutku. Kršćanska vjera koju je primila u djetinjstvu pratila ju je kroz čitav život i poticala je njezin rad. Vjera u Krista, ozarila je mnoge sretne trenutke u njezinom životu, a u trenucima teškoća pokazivala joj je put i bila joj osloncem.

Prim. dr. sc. Vlasta Vince bila je posebno socijalno osjetljiva i aktivna u pomaganju osobama u nevolji. Bila je uzorna supruga, dobra majka i nježna baka koja je svoje domoljublje i izuzetnu životnu energiju uložila na dobrobit svoje domovine i društva.

U ime članova HKLD-a i u svoje osobno izražavam iskrenu sućut kćerkama Jasni i Jelki i unucima Nevenu, Mariu i Davoru.

Sprovod drage prim. dr. sc. Vlaste Vince bit će u ponedjeljak 20. ožujka 2017. u 14.10 h na groblju Mirogoj, a misa zadušnica u 17.30 h u crkvi Sv. Petra

Prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica, predsjednica HKLD-a

hkld hodocasce istra 1
Prim. dr. sc. Vlasta Vince s članovima HKLD-a u posjetu Pazinskom kolegiju i Istri (22. rujna 2012. godine)

hkld hodocasce istra 3

hkld hodocasce istra 15

No Comments

Post A Comment