IN MEMORIAM: Prim. dr. sc. Pavao Krmpotić, dr. med. (1951-2021)

dr Pavao Krmpotić

Dugogodišnji član Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva prim. dr. sc. Pavao Krmpotić preminuo je u ponedjeljak, 15. ožujka 2021. godine

Prim. dr. sc. Pavao Krmpotić rođen je 7. kolovoza 1951. godine u Koprivnici. Diplomirao je 1977. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Poslijediplomski studij neurologije pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu završio je 1983. godine, a specijalistički ispit neurologije položio 1984. godine. Od 1985. do 1994. bio je rukovoditelj Neurološkog odjela Opće bolnice u Koprivnici, a od 1994. godine rukovoditelj Djelatnosti za neurologiju Županijske bolnice u Koprivnici. U Zavod za organski uvjetovane psihičke poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče dolazi 1994. godine. Četiri godine kasnije, 1998. godine, imenovan je voditeljem Centra za poremećaje spavanja na kojem ostaje do umirovljenja.

Godine 1990. obranio je magistarski rad pod naslovom ‘Komparativna studija karakteristika cerebrovaskularnog inzulta u gradskoj i seoskoj populaciji’. Istraživanje je provedeno u Podravini. Doktorsku disertaciju obranio je 2007. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu pod naslovom ‘Utjecaj pojedinih oblika senzoričke stimulacije na budnost nakon deprivacije spavanja’.

Njegov stručni i znanstveni interes bila su područja medicine spavanja i epileptologije. Objavio je više stručnih i znanstvenih radova u časopisima s međunarodno priznatom recenzijom te sudjelovao na brojnim hrvatskim i svjetskim kongresima.

Bio je član više stručnih društava. U jednome mandatu bio je predsjednik Zbora liječnika podružnica Koprivnica. Vršio je dužnost dopredsjednika Hrvatskog društva za medicinu spavanja, dok je u Hrvatskoj udruzi za epilepsiju 10 godina bio predsjednik Nadzornog odbora. 

Zajedno sa suprugom Dianom od samih početaka bio je član Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD), bio je aktivan u promicanju i popularizaciji medicine spavanja te je na jednom od redovitih mjesečnih sastanaka HKLD-a održao predavanje o poremećajima spavanja. Rado se prisjećao studentskih dana i aktivnog angažmana u Studentskoj zajednici mladih ‘Jordan’ kod otaca isusovaca na zagrebačkom Jordanovcu. 

Primarijusa Krmpotića pamtit ćemo kao osobu vedra duha i žustra koraka, iznimne radne energije, a nadasve kao čovjeka koji je uvijek bio spreman pomoći pacijentima i kolegama.  U razgovorima s pacijentima često bi se moglo čuti kako je razgovor s njime bio ljekovitiji od preporučene farmakoterapije. 

Posljednji ispraćaj prim. Krmpotića bit će u četvrtak, 18. ožujka 2021. godine u 15 sati na Mirogoju. 

Dragi primarijus, laka Vam bila hrvatska zemlja! Počivali u miru Božjem!

Dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

dr Pavao Krmpotić 1

 

logo HKLD 30 god

 

No Comments

Post A Comment