IN MEMORIAM: Prim. dr. sc. Biserka Baćani, dr. med. (1952-2021)

Preminula dr. Biserka Baćani

Dr. Biserka Baćani, specijalistica oftalmologije i teologinja te istaknuta vjernica laikinja i dugogodišnja članica HKLD-a preminula je 24. svibnja u 70. godini života u Zagrebu, okrijepljena sakramentima koje je primila po rukama sigetskog župnika fra Roberta Perišića

Prim. dr. Biserka Baćani rođena je 25. kolovoza 1952. godine u Bjelovaru gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, a studij medicine u Zagrebu. Specijalizirala je dječju oftalmologiju i do umirovljenja radila u Klinici za očne bolesti KBC Sestre milosrdnice. Doktorirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2002. godine na temu “Primjena teleskopskih sistema u rehabilitaciji slabovidnih”. Dr. Baćani je bila članica Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva od njegovog samog osnutka. Premda je bila maksimalno angažirana u svojoj župnoj zajednici, kad su joj to prilike dopuštale, rado bi sudjelovala na mjesečnim sastancima HKLD-a. S temom “Najčešći problemi vida u dječjoj dobi” sudjelovala je kao članica HKLD-a u kolumni Glasa koncila koje su kasnije ukoričene u knjizi “Savjeti katoličkih liječnika o zdravlju i zdravstvena vizita” (2011). 

Uz medicinu završila je i teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a po odlasku u mirovinu upisala je logoterapiju. Do završetka studija ostao joj je jedan semestar.

Dr. Baćani bila je članica franjevačkog Trećeg reda te aktivna župljanka zagrebačke župe Uzvišenja Sv. Križa u Sigetu. U župi je bila voditeljica katekumena, izvanredni djelitelj pričesti, članica župnog pastoralnog vijeća i liturgijska čitačica. Bila je i članica Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Od studentskih dana bila je vezana uz franjevce na Kaptolu, a po preseljenju u Siget uz župu Uzvišenja Sv. Križa. Tu je nastavila duhovno rasti uz fra Jerka Fučaka za njegovog života.

Ostavila je dubok trag izvan župe, ali prije svega u župi. Vjernici je pamte kao osobu iznimnog sebedarja. Djelovala je u župi unatoč teškoj bolesti koja ju je pratila više od pola njenog života. Nije se predavala, nego je stalno težila svjedočiti riječ Božju, biti tu za svakoga u potrebi. Vrijeme od Uskrsa do Duhova prim. Biserka Baćani provela je u bolnici, nepokretna, sa svojom svjetiljkom poniznosti i predanja Isusu. Preminula je okrijepljena sakramentima koje joj je primila po rukama sigetskog župnika fra Roberta Perišića.

Sprovod će biti u četvrtak, 27.5.u 11.40h na Markovom polju, a sv. Misa isti dan u 16.30h u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Sigetu.

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

IKA/IC

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

No Comments

Post A Comment