IN MEMORIAM: Prim. Božidar Orešković, dr.med. (1925-2020)

prim. Orešković

Dugogodišnji član Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva prim.dr. Božidar Orešković preminuo je u petak, 20. studenog 2020.

Prim.dr. Božidar Orešković rođen je 27. studenog 1925. godine u Đurđevcu. Diplomirao je 1951. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon pripravničkog staža obavljao je liječničku praksu u Đurđevcu, tijekom koje je sudjelovao u osnivanju zdravstvenih stanica u Kloštru Podravskom i Ferdinanovcu. U to vrijeme radio je na zdravstvenom prosvjećivanju, radeći na suzbijanju zaraznih bolesti. Nakon završene specijalizacije interne medicine u KBC Zagreb, devet godina radi kao specijalist interne medicine u bjelovarskoj bolnici, gdje uvodi endoskopske preglede na gastroenterološkom odjelu te otvara alergološku ambulantu. Jedno kraće vrijeme radi u Zavodu za dijabetes u Zagrebu, potom dolazi u Kliniku za plućne bolesti Jordanovac gdje kao dugogodišnji voditelj IV. pulmološkog odjela odlazi u mirovinu.

Sudjelovao je na brojnim kongresima u zemlji i inozemstvu s oko stotinu predavanja. Deset godina sudjelovao je u poslijediplomskoj nastavi iz dijabetologije i pneumoftiziologije. Objavio je 46 stručnih i znanstvenih radova u domaćim i stranim časopisima a napisao je i jedno poglavlje u knjizi Kemoterapija malignih solidnih tumora te dva poglavlja u knjizi Interna medicina.

Bio je angažirani član Matice hrvatske a 1971. godine je izabran za predsjednika upravnog odbora bjelovarskog ogranka, zbog čega je krajem te godine morao odstupiti s dužnosti ali i napustiti radno mjesto u bolnici.

Prim. Orešković jedan je od osnivača Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva 1991. godine, u kojem je dugi niz godina obnašao dužnost člana Nadzornog odbora HKLD-a. Bio je redovit na mjesečnim susretima i predavanjima dok se društvo okupljalo u Palmotićevoj, a potom u Praškoj ulici.

Naš istaknuti i vrijedni član prim.dr. Božidar Orešković ostat će nam u trajnom sjećanju.

Dragi primarijus, laka Vam bila hrvatska zemlja! Počivao u miru Božjem!

Dr.sc. Ivan Ćelić, dr.med.

 

 

 

No Comments

Post A Comment