IN MEMORIAM: dr. sc. Elena-Daniela Poretti, dr. med.

IN MEMORIAM
Dr. sc. Elena-Daniela Poretti, dr. med.
(11. 3. 1947. – -10. 2. 2023.)

Dana 10. veljače 2023. u večernjim satima svidjelo se Svemogućem Bogu k sebi pozvati našu dragu kolegicu dr. Elenu-Danielu Poretti, dugogodišnju članicu Podružnice HKLD-a “Mons. Marcel Krebel” u Puli.

Dr. sc. Elena-Daniela Poretti, dr. med. rođena je 11. ožujka 1947. u Rovinju, gdje je pohađala osnovnu školu i gimnaziju na talijanskom jeziku. Diplomirala je 1971. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Cijeli svoj radni vijek radila je pulskoj Općoj bolnici kao specijalist radiolog. Posebno se bavila torakalnom radiologijom i proučavanjem utjecaja azbesta na pluća kod brodogradilišnih radnika u Puli što je rezultiralo i doktorskom disertacijom obranjenom 1992. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1995. do 2000. bila je rukovoditeljica Odjela za radiologiju Opće bolnice u Puli. Godine 2007. odlazi u mirovinu, a tada se u njoj budi njezina druga ljubav – književnost.

Godine 2010. izlazi njezina stručno-znanstvena knjiga „ Azbestoza u Istri“ u izdanju Medicinske naklade iz Zagreba. Iste godine na natječaju za umjetnost i kulturu „ Istria nobilissima“ nagrađena je njezina zbirka priča.

Nakladična kuća Histria Croatica C.A.S.H. iz Pule objavila je 2011. knjigu priča pod nazivom „Ljeto `53“. Njezino drugo izdanje izlazi 2018. u nakladi Despot infinitusa iz Zagreba.

Despot infinitus objavljuje 2015. njezin prvi roman „Dom anđelov“ koji je u novom izdanju objavljen 2018. godine. Isti nakladnik objavio je 2018. i njezin drugi roman „Zaustavljeno vrijeme“, a 2021. posljednju knjigu „Priče iz bolnice“, za koje je na omotnici napisano: „Priče su ovo iz stare paviljonske bolnice na brdu sv. Mihovila u Puli, danas napuštene i oronule, sačuvane samo na starim fotografijama. One nam govore o autorici i njezinim suputnicima i supatnicama, onima koji su bdjeli i brinuli se o bolesnicima, onima kojima je noć donosila tjeskobu i strah, kiša melankoliju i tugu, a jutarnja svjetlost nadu i spokoj. Sve se s protokom vremena mijenja pa i atmosfera bolničkih odjela, ali uvijek , pa i danas, naći ćemo djelić onog minulog u liječničkim osjećajima i brigama. Možda sve ovo djeluje samo kao jedan san, davno prosanjan“.

U ožujku 2021. primljena je u članstvo Društva hrvatskih književnika. Bila je dugogodišnji aktivni član Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva. 

Preminula je iznenada kod kuće, u večernjim satima 10. veljače 2023., ostavljajući iza sebe veliku prazninu i tugu, posebno kod njezinih najmilijih, sina Marka i supruga prim. mr. sc. Ivice Pavičić-Donkića, dr. med. 

Draga Daniela, draga doktorice, vjerujemo da sada uživate dobra Gospodnja u zemlji živih. Molite za svoju obitelj, molite za svoje kolege i cijelo Hrvatsko katoličko liječničko društvo koje ste cijenili i čiji ste ponosan i aktivan član bili.

Počivala u miru Božjem. 

Amen.

Mr. sc. Andrej Angelini, dr. med.
Predsjednik Podružnice HKLD-a „Mons. Marcel Krebel” u Puli

 

No Comments

Post A Comment