In Memoriam: dr. Dubravka Lipovac (12.3.1935. – 10.12.2021.)

dr dubravka lipovac krasno 4

10. prosinca 2021. godine je preminula dr. Dubravka Lipovac. Bila je članica HKLD-a od početka, a u periodu od 1999. do 2003. godine bila je dopredsjednica Društva. Najviše je surađivala s akademikom Švajgerom. Bila je aktivni član, dolazila je na predavanja, tečajeve, izlete, duhovne obnove, posebno u Krasnom

Dr. Dubravka Lipovac rodila se 1935. godine u Mrkoplju, u Gorskom kotaru. Tu je provela djetinjstvo i završila osnovnu školu. Pjevala je u dječjem zboru, družila se s časnim sestrama, voljela se družiti sa starijim osobama. Majka je bila učiteljica, vjerna dragom Bogu. Otac je bio trgovac, imao je svoju pilanu. Imala je dva brata. U poratnom periodu izgorjela im je pilana. Kako su braća i ona bili pred studijem preselili su u Zagreb; jedan brat je studirao arhitekturu, a drugi ekonomiju. Gimnaziju je završila u Senju. Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu je diplomirala 1961. godine. 

Prvo radno mjesto joj je bilo u Virovitici. Radila je u Medicinskom centru, u bolničkoj i vanbolničkoj zaštiti djece. Tada ni medicina ni pedijatrija nisu bile na ovom nivou kao sada, posebno je bilo teško stanje u selima. U to doba je bila puno ospica, hripavca, dječje paralize. Puno je radila na cijepljenju djece protiv poliomijelitisa.

Specijalistički ispit iz pedijatrije polaže 1969. godine. U Virovitici ostaje od 1961. do 1971. godine. Nakon toga je kraće vrijeme radila u Krapini, kao šef Dječje službe. 1972. godine dolazi u Zagreb, radi u Zavodu za zaštitu majki i djece u sklopu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj do 1996.godine.

Dr. Lipovac veliki je dio svog slobodnog vremena posvetila dobrovoljnom radu za djecu. Svoje znanje i neprocijenjivo iskustvo u razumijevanju potreba djece ugrađuje i u aktivnosti dviju najznačajnih akcija za promicanje prava djece – Za „Osmijeh djeteta u bolnici“ te „Gradovi i općine prijatelji djece“. Akcije vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara. U Savezu društava Naša djeca, nastavila je raditi i nakon što je umirovljena, tako je na volonterskoj osnovi radila od 1984. godine što je preko 30 godina. Proputovala je RH u rješavanju i proglašavanju naziva Gradovi i općine prijatelji djece.

Godinama je radila volonterski u domovima za djecu bez roditeljske skrbi, u Nazorovoj i u Caritasovim domovima. Djeca su je s radošću dočekivala na vratima kad bi došla. Taj dio joj je bio posebno urezan u srce. Znala je u razgovoru reći kako je važno da liječnik kod pregleda djece bude dobre volje, nasmiješen, jer djeca brzo osjete ako je liječnik ljut ili nervozan.

2010. godine je dobila Nagradu za životno djelo za promicanje prava djeteta.

Nekoliko mjeseci prije smrti, na pitanje što bi kao umirovljeni liječnik poručila članovima HKLD odgovorila je: “Neka zadrže razinu odgovornosti koju traži struka, neka im ne bude teško pitati drugoga i tražiti drugo mišljenje, jako važan je dobar odnos s kolegama i očuvanje dobrih međuljudskih odnosa među članovima”.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

Sprovod će biti u srijedu 15. prosinca, u 14 sati u Mrkoplju.

Prof. dr. sc. Marija Žagar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment