In memoriam – doc. dr. sc. Dragutin Buneta (Gospić, 1931. – Gospić, 2017.)

 Doc. dr. sc. Dragutin Buneta
(Gospić, 1931. – Gospić, 2017.)

drago buneta

Dugogodišnji član Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva doc. dr. sc. Dragutin Buneta preminuo je u utorak 21. ožujka 2017.

Doc. dr. sc. Dragutin Buneta rođen je 18. studenog 1931. godine u Gospiću. Diplomirao je 1957. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija vratio se je u Gospić gdje je neko vrijeme radio u dječjem dispanzeru u Kolakovcu. Specijalizirao je pedijatriju u Zagrebu gdje se je zaposlio u Dječjoj klinici na Šalati. Posvetio se je kliničkom i znanstvenom radu, a uža specijalnost bile su mu bolesti dišnih putova u djece, imunologija i alergologija. Objavio je više stručnih i znanstvenih radova. Nakon što je doktorirao habilitirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je predstojnik Pedijatrijske klinike na Šalati. Predavao je pedijatriju naraštajima studenata i bio je mentor mnogobrojnim doktorandima. Bio je posebno pažljiv prema pacijentima pa ga mnogi pamte i ostali su s njim u kontaktu i u odrasloj dobi.

I kao umirovljenik bio je aktivan na Medicinskom fakultetu. Medicinski fakultet u Zagrebu akademske godine 2009/10 dodijelio mu je nagradu „Medicina“ koja se dodjeljuje u znak priznanja i zahvalnosti za promicanje načela humanosti i etičnosti u javnom djelovanju.

U roditeljskom domu odgajan je u vjeri i ona mu je bila oslonac u životu. U djetinjstvu je proživio strahote Drugoga svjetskog rata kada mu je razoreno rodno mjesto Žabice. Zbog toga je bio osjetljiv na tuđu nesreću i patnju te je pomagao kad god je mogao.

Čim su se steklu uvjeti za osnivanje našeg društva, uključio se je u rad inicijativnog odbora. Bio je u delegaciji koju je 30. listopada 1990. inicijativni odbor uputio kardinalu Franji Kuhariću sa molbom da odobri osnivanje HKLD-a. Sudjelovao je u radu HKLD-a, a bio je posebno sretan kada je godine 2009. godišnja skupština HKLD-a održana u njegovom rodnom Gospiću. Većinu života proveo je u Zagrebu, potkraj života preselio se u Gospić gdje je umro i pokopan.

Naš vrijedni član i naš učitelj doc. dr. sc. Dragutin Buneta ostat će nam u trajnom sjećanju.

drago buneta 1Doc. dr. Dragutin Buneta na osnivačkoj skupštini HKLD-a 16. veljače 1991. godine

Prof. dr. sc. Ana Planinc Peraica

No Comments

Post A Comment