I Zagreb je bio poseban uoči Svete mise za profesora Branimira Richtera u Zagrebačkoj katedrali

Prof. dr. sc. Branimir Richter (1920.-2012.) je bio član inicijativnog odbora za osnivanje Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, autor prvog i nekoliko narednih Statuta Društva i autor loga HKLD-a. Otvorio je osnivačku skupštinu HKLD-a 16. veljače 1991. godine.

Zagreb uoči mise za prof Richtera 37

Sveta misa za prof.dr.sc. Branimira Richtera održana je u četvrtak, 5. travnja 2018. godine u 19 sati u Zagrebačkoj katedrali.

Branimir RichterProf. Branimir Richter bio je član uređivačkog odbora Glasnika HKLD-a, prevodilac i pisac tekstova, lektor Glasnika “dok je god mogao držati olovku u ruci”. Često je sam dostavljao Glasnika iz tiskare, pakirao ga i nosio na poštu. Volio je mlade, vjerovao im, prihvatio ih i podupirao u osnivanju Sekcije mladih, a kad su juniori postali seniori promišljeno ih je i postepeno uključivao u rad cijelog HKLD-a. Prof. Richter je sudjelovao u uređenju prostorije u kojoj se HKLD smjestio u početku, kod otaca Isusovaca u Palmotićevoj ulici. Ostala je zapamćena njegova briga da nakon svakog sastanka ta prostorija ostane čista i uredna. Sa 86 godina je bio član Odbora za uređenje prostora HKLD-a u Praškoj ulici. Kao jedini umirovljeni član Odbora dočekivao je i ispraćao majstore i čuvao ključeve prostora. Kada smo mu za 80 rođendan poklonili Jeruzalemsku Bibliju zahvalio je riječima: “Pored Božje riječi najdraža su mi vaša imena”. Kada više nije mogao, radi duboke starosti, redovito dolaziti u HKLD rekao nam je “Ja svaki dan molim za HKLD. A znate li za što molim? Molim da ne budu bahati, puni sebe, da se ne posvade i da se sve ne raspadne. Ako to bude, sve će ostalo biti!”

Imajući u vidu sve navedeno, kao i mnoge druge često skrivene zasluge prof. Richtera, bio je izuzetno samozatajan čovjek koji je iskreno živio evanđeosku misao „Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!“ (Lk 17,10), Skupština Podružnice Zagreb koja je održana 18. siječnja 2017. godine donijela je odluku da Podružnica Zagreb nosi ime po pokojnom prof. Richteru.

prof. dr. sc. Danica Galešić-Ljubanović

Prof. Richter bio je živi primjer zdravstvenog radnika-liječnika, sveučilišnog profesora, akademika, aktivnog umirovljenika (umirovljenički radni vijek skoro mu je dulji od onog „aktivnog”) koji je mogao i htio biti drugima primjer, nesebično davati pomoć, biti prijatelj, učitelj, utjeha, mentor,…

Prof.dr. Branimir Richter, dr. med., bio je redovni član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, počasni član Hrvatskog liječničkog zbora, član Deutsche Tropenmedizinische Gesellschaft, član Međunarodnog epidemiološkog društva i prvi dopredsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Omiljeni profesor dobitnik je i brojnih nagrada kao npr. Orden Zasluge za narod sa srebrnim zrakama i Orden rada sa zlatnim vijencem.

Zagreb uoči mise za prof Richtera 15

Zagreb uoči mise za prof Richtera 16

Zagreb uoči mise za prof Richtera 13

Zagreb uoči mise za prof Richtera 17

Zagreb uoči mise za prof Richtera 21

Zagreb uoči mise za prof Richtera 22

Zagreb uoči mise za prof Richtera 25

Zagreb uoči mise za prof Richtera 28

Zagreb uoči mise za prof Richtera 34

Zagreb uoči mise za prof Richtera 36

 

No Comments

Post A Comment