Hrvatsko katoličko liječničko društvo obilježilo Svjetski dan bolesnika

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) obilježilo je Svjetski dan bolesnika misnim slavljima po mnogim podružnicama diljem Hrvatske. Obilježavanje Svjetskog dana bolesnika uveo je sv. Ivan Pavao II. prije 30 godina u duhu ideja koje su prethodno bile izražene u apostolskom pismu Salvifici Doloris. Kao datum obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika određen je 11. veljače kada se u Katoličkoj Crkvi svetkuje Majka Božja Lurdska. Ovaj je izbor potaknut činjenicom da je marijansko svetište u Lourdesu poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima i kao okupljalište mnogih bolesnika koji ondje mole za svoje zdravlje.

U Zagrebu su 11. veljače, na blagdan Gospe Lurdske, misnim slavljem u Sveučilišnoj kapelici na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) Dan bolesnika zajedno obilježili HKLD, Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara (HKDMST), Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) te Odjel za sestrinstvo HKS-a. Svečano misno slavlje predvodio je preč. Krunoslav Novak, docent na HKS-u i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, u koncelebraciji s prof. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju na HKS-u, prof. fra Draženkom Tomićem, duhovnikom Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu, p. Ilijom Grgićem, duhovnikom HKDMST-a i vlč. Branimirom Jagodićem, sveučilišnim kapelanom na HKS-u. Liturgijsko pjevanje vodili su članovi Kluba studenata sestrinstva HKS-a Nutrix predvođeni Matkom Matišićem za orguljama.

Na proslavi su sudjelovali predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, predsjednica HKDMST-a s. Slavica Janković, pročelnica Odjela za sestrinstvo pri HKS-u izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak te brojni članovi predstavljenih udruga kao i djelatnici HKS-a.

Nakon mise, nazočni su se okupili u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ gdje je prigodno predavanje na temu „Radosti i izazovi suosjećanja u medicinskoj skrbi za čovjeka“ održao doc. Josip Bošnjaković, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. U svom izlaganju doc. Bošnjaković naglasio je važnost iskazivanja suosjećanja zdravstvenih djelatnika u svakodnevnom radu s bolesnicima čime se iskazuje poštovanje prema bolesnicima te pozitivno utječe na njihov osjećaj prihvaćenosti i razvijanje povjerenja u zdravstvene djelatnike.

(R.Č.)

 

No Comments

Post A Comment