Homilija pomoćnog zagrebačkog biskupa Valentina Pozaića na svetkovinu Svih Svetih, Mirogoj

biskup pozaic

Danas nam Crkva stavlja na razmatranje vrhunac Isusova Govora na gori: Blaženstva. To su, u prvom redu, obećanja; obećanja koja nas svojim sadržajem uvode u jedan novi svijet, u svijet univerzalnih vrednota, često potpuno različit od ovoga svijeta u kojem živimo

Blaženstva su na svoj način Isusova biografija, kroz njih vidimo Isusov život: Isus je onaj siromah bez krova nad glavom, on je onaj blaga i ponizna srca koji traži kraljevstvo Božje i pravdu njegovu; Isus je jasan znak Božjeg milosrđa koje poziva grješnike na radost obraćenja, on je onaj koji gleda lice Očevo; on je proganjan sve do smrti na križu – zbog pravednosti. Tim putem Blaženstava hode i njegovi učenici.

Blaženstva nisu samo obećanja: ona su također temeljna usmjerenja Isusovih učenika, putokaz kojim treba ići. Ona postaju kriteriji prosudbe za razlikovanje onoga što je dobro za čovjeka pojedinca, obitelji i društvo; za ono što je Bogu ugodno, a za čovjeka radosno.
Blaženstva su jeka najdubljih težnji naše duše; ona donose istinsku radost, mir duše i prijateljstvo: ‘Nijedan čovjek ne može živjeti bez radosti. Zbog toga, čovjek lišen duhovne radosti, silazi u tjelesne užitke’ (Toma A. II-II. 35. 4. 2). Blaženstva su ujedno utjeha i ispit savjesti.

Isus je izgovorio Blaženstva za nedužne, za ‘ovce među vukovima’, za svijet dobra protiv zla, za svjetlo nasuprot tame, za mir u svijetu nemira. Lucifer, prvi pokretač revolucije zla u srcu i u svijetu, odbacuje Blaženstva i njihov blagoslov; nudi Babilon, Sodomu i Gomoru, ratove i progone, uništene obitelji i domove, izbjeglice u nepreglednim mnoštvima.

Ako je Bog odbačen, prestaju vrijediti i naravni i Božji zakon, gubi se i čovjek i obitelj i narod. Kada laž zamijeni istinu: zlo postaje lijepo, grijeh privlačan, a sveto izrugano.

Čovjek Blaženstava pozvan je da progovori svaki put kad istina postane predmet trgovine, kad ‘Dizanje ruku’ u ime demokracije postaje ritual u prilog zločinačke ideologije trenutačnog režima. Blaženstva rađaju preobrazbu duha i srca, ne prevrat.

Iz prevrata, kulturalne revolucije, ishode: obiteljski i društveni lomovi, prezir ljudskog života na njegovu početku i kraju, odbacivanje prvog biblijskog blagoslova ‘Rastite i množite se’ (Post 1, 28), a umjesto kulture života harači pošast smrti. Od lani u Hrvatskoj je nestalo 209 razreda, ili 5240 učenika. Jesu li to blaženstva, blagoslov, sreća i budućnost Hrvatske?

Konspirativna i javna destrukcija legalizirana je i sustavna: razaranje ustanova – nosivih stupova zdravog društva, među kojima su brak i obitelj; umjesto zdravog odgoja, nameće se ideologija pranja mozga, zatupljivanje savjesti, prezir roditelja i njihovih prava.

Oni koji žive Blaženstva susreću progone: kršćanofobija poprima bolne razmjere u svijetu, i u Lijepoj našoj domovini, a manifestira se putem kulturalne revolucije: izopačenje ljestvice vrednota; pobrkani su sredstva i ciljevi, vrednote i vrijednosti, ono što se može kupiti i prodati, i ono što nema cijene: osoba, savjest i sloboda, čast i dostojanstvo.

Slaveći blagdan Svih Svetih – onih proglašenih i neproglašenih mučenika, djece, mladih i odraslih, muževa i žena – potvrđujemo ljepotu i uzvišenost iskonske, integralne vizije čovjeka stvorena na sliku Božju: muško i žensko, i njih dvoje bit će jedno tijelo, i darivat će nove živote, stvarati brak i obitelj po Božjem naumu za vlastito osobno dobro, za dobro naroda i čovječanstva, za ljudski grad na zemlji i za Božji grad na nebu.

Na putovanju do cilja Blaženstava, do zajednice onog silnog mnoštva pobjednika, ne putujemo kao osamljeni pojedinci već kao zajednica djece Božje, kao Crkva sabrana oko svoje Majke Marije, Kraljice svih svetih, blaženih, mučenika, svjedoka vjere.

Petrova lađa, zajednica svetih i otkupljenih, pobjednika u zemaljskim iskušenjima, premda obilježena slabostima svojih putnika iznutra, udarana progonima i nevoljama izvana, ta Crkva plovi sigurno u sigurnu luku spasa, jer na njezinom je kormilu Krist Pobjednik.

U lađi Crkve Kristove putuju oni blaženi: hrabri i vjerni, milosrdni i mirotvorni, oni koji su živjeli istinu u ljubavi, koji su imali oka i srca za svoje bližnje prezrene i odbačene, za gladne i žedne pravednosti; tu su dični branitelji svetih vrednota Doma i Domovine.

Svi Sveti, proslavljena naša braća i sestre u nebu, nas putnike na zemlji zagovaraju pred licem Božjim, šalju nam poruku i poziv: Živite Blaženstva i sami ćete biti blagoslov, kvasac preobrazbe, nade i radosti na zemlji, i osvojit ćete društvo Blaženih na nebu! Amen. (Foto. Dalmacijanews.com, Hkld.hr)

No Comments

Post A Comment