HODOČAŠĆE U MARIJANSKO SVETIŠTE ALJMAŠ

1. Aljmaš

Dana 17.9.2022. HKUMST u Požeškoj biskupiji – ogranak Pakrac organizirali su hodočašće u Marijansko svetište Aljmaš i Vukovar povodom 20-e obljetnice svoje udruge.

Tom prigodom su pozvali članstvo HKLD-a Podružnice Pakrac, Lipik, Daruvar da im se pridruže, što je s radošću prihvatio dobar dio naših članova.

Hodočašće je predvodila predsjednica Ogranka Pakrac gospođa Melanija Huška i naš zajednički duhovnik vlč. Jozo Zorić.
___________________________________________________________________________
Aljmaško svetište ima svoj početak 1704. godine kada Gospin kip isusovci donose u Aljmaš te od tada hodočasnici o Gospinim blagdanima hodočaste u ovo mjestu na Dunavu u blizini ušća Drave i postaje najznačajnije svetište u Slavoniji. Dobilo je ime Gospa od Utočišta jer je kip iz baranjskog sela Lug premješten radi prijeteće opasnosti, a naziva se još i Gospa Prognanica.
1991. u Domovinskom ratu razorena je aljmaška crkva, a stanovništvo je prognano.

1992. u neobičnim okolnostima u ruševinama aljmaške crkve nađen je oštećeni Gospin kip i prenesen u Osijek. 1998. nakon mirne reintegracije iz progonstva su se vratiti Aljmašani i restaurirani kip Gospe. Sveti otac Ivan Pavao II., prilikom svog trećeg apostolskog pohoda Hrvatskoj, u subotu 7. lipnja 2003., u Osijeku na svečanom euharistijskom slavlju, okrunio je kip Gospe aljmaške.
2007. svetište je u potpunosti obnovljeno i izgrađeno s novom impresivnom župnom crkvom i križnim putem na brdašcu s pogledom na Dunav na radost mnogobrojnih štovatelja Gospe Aljmaške.
___________________________________________________________________________

U dopodnevnim satima autobusom smo sretno stigli u Aljmaš. Posjetili smo svetište, pomolili se za svoje nakane, ovaj puta prigodno i za branitelje Vukovara u kojem je toga dana svečano obilježavana 31. godišnjica Bitke za Vukovar.

Prošetali smo se obalom lijepog plavog Dunava.
Zajednički ručak smo imali u Dalju u restoranu uz sami Dunav.
Potom smo se uputili put Vukovara gdje smo odali počasti žrtvama na Ovčari. Nakon toga smo došli u Franjevački samostan u obilazak i srdačno druženje s časnom sestrom Mirelom, koja nam je draga poznanica, jer je prije više godina zapaženo djelovala u župi Lipik.
Našim malim autobusom sretno smo se vratili svojim domovima ispunjenih srdaca velikim zadovoljstvom, Božjim mirom i blagoslovom!

Dr. Anđelka Gajšak Špančić
Prim. Oto Kraml

2. Aljmaš

3. Aljmaš

4. Aljmaš

5. Aljmaš

6. Franjevački samostan Vukovar

7. Vukovar

9. Vukovar

IMG 20220917 WA0018

Fotografije je snimila dr. Anđelka Gajšak Špančić.

 

 

 

No Comments

Post A Comment