Hodočašće Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva u Poljsku, 7. travnja 2024. (5/5)

Zadnji i najveličanstveniji dio hodočašća članova Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva u Poljsku bio je ponovni posjet Svetištu Božjeg milosrđa u Łagiewniki u Krakovu na proslavu blagdana Božjeg milosrđa što je bio i glavni cilj ovoga hodočašća. Svečana proslava Nedjelje Božjeg milosrđa započela u noći uoči blagdana, svečanim misnim slavljem koje je započelo točno u ponoć, a koje je predvodio pomoći krakovski biskup mons. Janusz Mastalski u koncelebraciji s brojnim svećenicima. Na početku misnog slavlja rektor Svetišta pozdravio je mnogobrojne goste iz raznih zemalja i krajeva Poljske, a posebno je pozdravio i duhovnika HKLD-a prof. dr. don Ivana Bodrožića koji je koncelebrirao. Članovi HKLD-a stigli su u veliku baziliku Božjeg milosrđa, najveći objekt ovog novog svetišta, čak jedan sat prije početka misnog slavlja i zatekli svetište do posljednjeg mjesta ispunjeno vjernicima koji su moleći krunicu iščekivali početak ponoćne euharistije.

Uz moćan zvuk orgulja i još moćniji zvuk vjerničkog puka koji je zdušno molio i pjevao liturgijske pjesme na poljskom jeziku, hrvatski hodočasnici pridonijeli su ovom duhovnom naboju u Svetištu svojim skromnim molitvama izrečenim na hrvatskom jeziku. No iznenađenje i oduševljenje bilo je tim veće što smo među brojnim okupljenim vjernicima prepoznavali lica drugih hodočasnika iz Hrvatske jer članovi HKLD-a nisu bili jedina hodočasnička skupina koja se iz Hrvatske uputila u Krakov na proslavu Nedjelje Božjeg milosrđa. Iako je većina naših hodočasnika po prvi puta bila u Krakovu i ovom Svetištu, osjećali smo se kao kod kuće okruženi poznatim licima i vjernicima koji su jednako kao i mi bili oduševljeni proslavom ovog blagdana.

A prva koja nam je prenijela sliku i poruku Milosrdnog Isusa bila je sv. Faustina koja je živjela u stotinjak metara udaljenom samostanu Družbe sestara Naše Gospe od Milosrđa, tzv. „starom“ svetištu. Nakon što se štovanje Božjeg milosrđa proširilo po svijetu, sv. Ivan Pavao II. posvetio je 2002. godine cijeli svijet Božjem milosrđu upravo u ovom Svetištu te Nedjelju Božjeg Milosrđa proglasio općim blagdanom Crkve.

Nakon proslave Nedjelje Božjeg milosrđa, u jutarnjim satima 7. travnja članovi HKLD-a napustili su Krakov i krenuli prema zračnoj luci u Varšavi iz koje su poletjeli prema Zagrebu, duhovno obogaćeni i ispunjeni Duhom Svetim i Božjim milosrđem. Na putu kući razmjenjivali smo svoje dojmove, osobito zahvalni svom duhovniku prof. Bodrožiću čije je duhovno vodstvo učinilo ovo hodočašćenje nezaboravnim doživljajem, počevši od Varšave, preko Częstochowe, Krakova, Wadowica sve do dvaju svetišta koja stoje jedan uz drugoga – Svetištu Božjeg milosrđa i Svetištu sv. Ivana Pavla II. – koja svako na svoj način prenose svim narodima svijeta poruku mira: milosrdan je i milostiv Gospodin!

Rok Čivljak

 

No Comments

Post A Comment