Hodočašće članova zagrebačke podružnice HKLD-a u Istru

hodocasce istra 1

Hodočašće je organizirano prigodom blagdana svetih Kuzme i Damjana

Ovogodišnja proslava blagdana zaštitnika liječnika i ljekarnika svetih Kuzme i Damjana održala se 23. rujna 2012. u Grožnjanu svečanim misnim slavljem u kapeli posvećenoj ovim svecima iz 1554. godine.

Tom prigodom podružnica Zagreb HKLD-a organizirala je dvodnevno hodočašće u Istru što je bila i prilika za našu duhovnu obnovu koju je predvodio duhovnik fra Draženko Tomić. Kapelu je prigodom obnove 1989. godine oslikao poznati hrvatski slikar Ivan Lovrenčić.

hodocasce istra 4

Na hodočašću je sudjelovalo četrdesetak članova Društva, članova obitelji, prijatelje i simpatizera ali i potencijalnih budućih članove Društva. Uz odličnu organizaciju hodočasnici su tijekom cijelog putovanje uživali u međusobnom druženju i upoznavanju, razgledanju istarskih znamenitosti i zajedničkoj molitvi.

U subotu, 22. rujna, rano ujutro krenulo se autobusom iz Zagreba. Po dolasku u Pazin hodočasnici su posljetili Pazinski kolegij uz stručno vodstvo tajnice Kolegija. Zatim je upriličen posjet i razgledanje župnoj crkvi sv. Nikole iz 1266. godine uz stručno vodstvo kustosa prof. Josipa Šiklića.

hodocasce istra 6

Istoga dana u Rovinju, nakon ručka, u crkvi sv. Eufemije i sv. Jurja, u 18 sati slavljena je euharistija. Misno slavlje predvodio je mjesni župnik vlč. Milan Zgrablić Nakon toga, uz stručno vodstvo kustosa Ante Teklića upriličeno je razgledanje svetišta.

Hodočasnici su nastavili put za Novigrad u kojem je organizirana večera i noćenje u pansionu Emaus. Nakon večere slobodno vrijeme je iskorišteno za za razgledavanje Novigrada odnosno druženje u mediteranskom vrtu pansiona Emaus vl. Enija Teklića.

hodocasce istra 7

Sutradan, u nedjelju, nakon doručka organiziran je dolazak u Grožnjan u kojemu je naš duhovnik predvodio svečano misno slavlje u crkvici svetih Kuzme i Damjana iz 1554. Nakon mise priređeno je razgledavanje starog grada i ručak.

Hodočasnici su posjetili i Motovun i baroknu crkvu sv. Stjepana koja je izgrađena 1614. na mjestu starije crkve. Uz crkvu je zvonik-kula iz 13. stoljeća, s nazubljenim prsobranima, građena kada i prva crkva na čijim temeljima je sagrađena sadašnja.

hodocasce istra 10

Svi zadovoljni i raspoloženi hodočasnici u 20 sati vratili su se u Zagreb.

Glavni organizatori hodočašća povodom blagdana naših nebeskih zaštitnika bili su iz zagrebačke podružnice HKLD-a fra Draženko Tomić, duhovnik, dr. Rok Čivljak, predsjednik i Slavica Grubišić, tajnica, uz braću Enija, Eugena i Antu Teklić iz Rovinja.

hodocasce istra 9

hodocasce istra 2

hodocasce istra 3

hodocasce istra 8

No Comments

Post A Comment