Hodočašće članova podružnice Zagreb HKLD-a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Luzani 1
Misa za branitelje u crkvi Gospe Fatimske u Lužanima (bogoslov Milan, župnik Antun Capan, duhovnik fra Draženko Tomić)

Vukovar, 15. studenoga 2014. – Zagrebačka podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva organizirala je i ove godine hodočašće u Vukovar kako bi odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada simbola hrvatske slobode, te obilježila Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Pedeset članova Podružnice, prijatelja i podupiratelja HKLD-a, a predvođenih predsjednikom Podružnice prim. dr. sc. Rokom Čivljakom, prof. dr. sc. Dubravkom Kocijan Hercigonja i duhovnikom Podružnice dr. fra Draženkom Tomićem, 15. studenoga 2014. na putu za Vukovar tradicionalno se zaustavi i u nekoj marijanskoj crkvi, ove godine u crkvi Gospe Fatimske u Lužanima, gdje ih je srdačno dočekao župnik vlč. Antun Capan. U toj, prigodom 100. obljetnice podizanja nedavno obnovljenoj crkvi, misno slavlje predvodio je duhovnik Podružnice. Bila je to prilika za molitvu za sve poginule branitelje i žrtve vukovarske tragedije, ali i sve živuće žrtve Domovinskog rata koji još uvijek trpe zbog preživjelih stradanja.

Snimio: prim.dr.sc. Radovan Vodopija

Luzani 2
Zajednička fotografija članova podružnice Zagreb HKLD-a koji su hodočastili u Vukovar 15.11.2014. (nakon mise za branitelje u crkvi Gospe Fatimske u Lužanima)

U Vukovaru je hodočasnike dočekao dr. Božidar Petrović, psihijatar iz Našica i član HKLD-a kojemu je uže područje rada skrb o vukovarskim braniteljima. S njim su bili hrvatski branitelji Stipo Mlinarić, Irena Đuđar i Violeta Grdić. Njih četvero su hodočasnicima prenijeli dio svojih iskustava tijekom opsade Vukovara 1991. godine. Bilo je potresno slušati sudionike vukovarske tragedije na autentičnim mjestima na kojima su uz hrvatske branitelje stradavali i civili, nerijetko djeca i starci. Najdulje smo se zadržali na čuvenoj Trpinjskoj cesti, tzv. groblju tenkova, na kojoj je podignut Spomen dom hrvatskih branitelja Vukovar te uz njega spomen-bista generala Blage Zadre, čuvenog vukovarskog branitelja. On je braneći Vukovar poginuo 16. listopada 1991. svega nekoliko stotina metara dalje.

Vukovar 1
Polaganje vijenca pred Središnjim križem na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Predsjednik Podružnice i članovi Upravnog odbora položili su vijenac, zapalili svijeće i pomolili se za sve žrtve Domovinskog rata, osobito one stradale u opsadi Vukovara. Za one koji su prvi put išli u Vukovar posebno dojmljiv je bio Spomen dom Ovčara.

Svi hodočasnici su i ove godine zaključili kako je potrebno na ovaj način nastaviti njegovati sjećanje na sve žrtve vukovarske tragedije, iz pijeteta prema stradalima, ali i iz razloga da se žrtve ne zaborave, a povijest ne ponovi.

Prim. dr. sc. Rok Čivljak
predsjednik Podružnice

Vukovar 4
Pred tzv. spiralom smrti u Spomen domu na Ovčari

Vukovar 3 

Vukovar 2

x

logo hkld 20 04 2014

No Comments

Post A Comment