Hodočašće članova podružnice Zagreb HKLD-a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

vukovar 14 11 2015  76

Pedesetak članova Podružnice Zagreb Hrvatskog katoličkog liječničkog društva predvođenih predsjednicom Podružnice prof. dr. sc. Danicom Galešić Ljubanović, predsjednicom HKLD-a prof. dr. sc. Anom Planinc Peraica i duhovnikom Podružnice dr. fra Draženkom Tomićem hodočastilo je 14. studenoga 2014. u Vukovar kako bi odali počast žrtvama Domovinskog rata te obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Hodočasnike je dočekao fra Ivica Jagodić, gvardijan franjevačog samostana i župnik župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Nakon posjeta Pastoralnom centru sv. Bone gdje su pogledali kratki film o stradanju Vukovara i oštećenju crkve sv. Filipa i Jakova tijekom Domovinskog rata, hodočasnici su u crkvi sv. Filipa i Jakova sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio duhovnik Podružnice fra Draženko Tomić. Bila je to prilika za molitvu za sve poginule branitelje i žrtve vukovarske tragedije, ali i sve živuće žrtve Domovinskog rata koji još uvijek trpe zbog preživjelih stradanja. U svojoj propovijedi fra Draženko je pozvao i na molitvu za agresore za koje treba moliti ne samo da im Bog oprosti za počinjena zlodjela tijekom Domovinskog rata, već i za to da se nikada više ne odvaže napasti tuđe domove i nauditi svojim susjedima.

vukovar 14 11 2015  3

I ove godine u Vukovaru je hodočasnike dočekao dr. Božidar Popović, psihijatar iz Našica i član HKLD-a koji osobito skrbi za vukovarske branitelje. Njemu su se u vođenju obilaska Vukovara pridružili hrvatski branitelji Drago Maksimović i Marin Ivanković koji su hodočasnicima ispričali dio svojih sjećanja na opsadu Vukovara 1991. godine. Ove godine posjetili smo Sajmište, dio grada u kojemu su se tijekom opsade Vukovara odvijale najdramatičnije borbe s okupatorom. U tom dijelu grada posjetili smo i vojarnu 204. brigade Hrvatske vojske koja je postala Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru. Kao i prijašnjih godina hodočašće je uključilo i posjet Memorijalnoj vukovarskoj bolnici i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su hodočasnici položili vijenac i zapalili svijeću u znak sjećanja i pijeteta za sve poginule branitelje.

vukovar 14 11 2015  66

Ove godine posjetili smo i Gradski muzej Vukovar čiji je postav vraćen u obnovljenu zgradu dvorca Eltz. Bila je to prilika podsjetiti se na čuvenu njemačku obitelj Eltz koja je nekada bila u posjedu ovog dvorca kao i na druge velikane Vukovara, osobito nobelovca Lavoslava Ružičku i povjesničara umjetnosti prof. Antuna Bauera koji je bio inicijator i osnivač Gradskog muzeja Vukovar. Bogato opremljene zbirke Gradskog muzeja i vrhunski obnovljen dvorac uz mlade kustose koji su nas upoznali s vrijednim zbirkama muzeja dali su nam nadu u to da se Vukovar obnavlja i vraća u život nakon velikih materijalnih i ljudskih stradanja. Grad je to heroj koji zaslužuje da ga se ne zaboravi, a čiji stanovnici zavrjeđuju dostojniju budućnost.

Prim. dr. sc. Rok Čivljak
dopredsjednik HKLD-a

vukovar 14 11 2015  37

 

Pogledajte galeriju 70 foto!

 

No Comments

Post A Comment