a

Hodočašće članova podružnice Zagreb HKLD-a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

hodosasce vukovar

Ovogodišnji Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i blagdan obilježavanja stradanja Vukovara u Domovinskom ratu članovi podružnice Zagreb Hrvatkog katoličkog liječničkog društva obilježili su 16. studenoga 2013. hodočašćem u Vukovar kako bi na dostojanstven i primjeren način odali počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode

Hodočasnici iz Zagreba, koje su predvodili predsjednik Podružnice prim. dr. Rok Čivljak i duhovnik Podružnice dr. fra Draženko Tomić, na putu za Vukovar zaustavili su se u Pleternici koja je bila prva postaja ovog hodočašća. Naime, u Pleternici su posjetili svetište Gospe od Suza, mjesto gdje desetljećima vjernici i hodočasnici mole pred reljefom Gospe od Suza, replikom čudotvornog reljefa iz Siracuse koji je pleterničkoj župi darovao sirakuški biskup 1958. godine. Misno slavlje u Pleternici predvodio je mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački i duhovnik HKLD-a, koji se rado odazvao pozivu i pridružio hodočasnicima u Vukovar. Biskup Pozaić je istaknuo važnost molitve za žrtve Vukovara, osobito molitve upućene Mariji koja nam u Pleternici približava nebo, liječi rane i prosvjetljuje dušu. Hodočasnike je pozdravio i pleternički župnik i rektor Svetišta preč. Antun Ćorković koji je hodočasnicima ispričao kratku povijest župe i svetišta te zahvalio biskupu i hodočasnicima na posjeti.

Nakon Pleternice hodočasnici su se uputili u Vukovar u kojemu su najprije posjetili Vukovarsku bolnicu – Mjesto sjećanja, memorijalnu muzejsku izložbu postavljenu u podrumu Vukovarske bolnice gdje je tijekom tri mjeseca u jesen 1991. djelovala ratna bolnica. Bilo je to mjesto na kojemu su pod kišom granata tijekom opsade Vukovara zdravstveni radnici zbrinjavali ranjene branitelje i civile Vukovara, spasili brojne ljudske živote, mjesto gdje je život započinjao i završavao na udaljenosti od svega nekoliko metara, ali i tragično mjesto s kojega je srpski agresor u smrt odveo više od 200 ranjenika, civila i zdravstvenih djelatnika te ih pogubio na Ovčari.

Nakon posjeta Vukovarskoj bolnici, zaputili smo se na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, najveću masovnu grobnicu u Europi nakon II. svjetskog rata, gdje su pokopane žrtve Vukovara iz svih krajeva Hrvatske. Tu su hodočasnici položili vijenac i zapalili svijeće pred glavnim križem i vječnim plamenom. U nastavku su posjetili Spomen dom Ovčara smješten u hangaru iz kojega su zarobljenici iz Vukovarske bolnice odvedeni na stratište.

Boravak u Vukovaru završio je u nešto optimističnijem tonu na gospodarstvu poljoprivredne i stočarske tvrtke Vupik, u vinogradarskoj kući Goldschmidt, koja i sama ima svoje mjesto u priči o Vukovaru, a koja zapošljavanjem mladih ljudi nudi perspektivu razvoju i opstanku Vukovara. Bila je to prilika za zahvalu pokroviteljima ovog hodočašća, koncernu Agrokor i poglavarstvu Grada Zagreba, te kratki odmor i druženje hodočasnika. Uz molitve za žrtve Vukovara i Domovinskog rata hodočasnici su se vratili u Zagreb s vjerom u svjetliju budućnost ovog grada-heroja.

Prim.dr.sc. Rok Čivljak

No Comments

Post A Comment