Hodočašće članova Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, Podružnice Branimir Richter Zagreb i Oratorijskog društva crkve sv. Marka u Veneciju, 22.–24. lipnja 2017.

Ana Marija Marovic HKLG 1

Od 22. do 24. lipnja 2017. godine članovi podružnice Branimir Richter Zagreb Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) i Oratorijskog društva crkve sv. Marka hodočastili su u Veneciju na grob Službenice Božje Ane Marije Marović na poziv Sestara posvećenih zadovoljštini Presvetog Srca Isusova i Bezgrješnog Srca Marijina (Suore della Riparazione al Sacratissimo Cuore di Gesù e di Maria Immacolata)

Glavni povod hodočašća bio je proslava blagdana Presvetog Srca Isusova kojim povodom su časne sestre u samostanu koji je osnovala Ana Marija Marović organizirale svečano misno slavlje u kapeli u kojoj počivaju zemni ostatci utemeljiteljice ovog reda i samostana. Glavni duhovnik ovog hodočašća bio je vlč. Odilon Singbo, sveučilišni kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta, kojemu su se u dušebrižništvu pedesetak hodočasnika pridružili vlč. Dejan Turza, svećenik Kotorske biskupije, te vlč. Josip Horvat, svećenik Zagrebačke nadbiskupije koji privremeno boravi u Veneciji na doktorskom studiju kanonskog prava.

Pogledajte foto galeriju!

Prvog dana hodočašća vlč. Odilon je predvodio misno slavlje u crkvi Santa Maria dei Servi, koji je nekada pripadao servitima (Red slugu Blažene Djevice Marije), a danas se nalazi u sklopu samostana, neposredno uz kapelu Službenice Božje Ane Marije Marović. Hodočasnici su se svetom misom i klanjanjem pred Presvetim duhovno priredili za glavni događaj hodočašća – susret s Presvetim Srcem Isusovim za oltarom koji se nalazi neposredno iznad groba Službenice Božje Ane Marije Marović.

Ana Marija Marović rođena je 7. veljače 1815. u Veneciji u uglednoj obitelji porijeklom iz Dobrote u Boki Kotorskoj, kao jedino dijete bogatog trgovca koji je svojoj kćeri omogućio najbolje učitelje onoga vremena u pripravi za bogatu udaju. Ana Marija se u mladosti bavila umjetničkim životom, posebice slikanjem, glazbom i pisanjem pjesama. No ugledni venecijanski svećenik mons. Daniele Canale koji joj je bio duhovnik, odvratio ju je od svjetovnog života te se ona odlučila za redovnički život. Godine 1838. osnovala je Pobožno društvo posvećeno tajni Srca Isusova, a 1862. Ana Marija pokreće novu žensku redovničku družbu za pomoć ugroženim ženama, osobito onima otpuštenim iz zatvora i odbačenim od društva. Papa bl. Pio IX. je 1864. odobrio pravila za život u novoosnovanom institutu koja je sastavila s. Ana Marija čime je prihvatio novu kongregaciju u Katoličkoj crkvi. Danas se institut službeno zove L`istituto delle Suore della Riparazione al Sacratissimo Cuore di Gesù e di Maria Immacolata, a u spomen na osnivačicu reda i njezinog duhovnika s kojim je pokrenula cijelu zajednicu institut se skraćeno naziva Istituto Canal-Marovich. Ana Marija Marović umrla je 3. listopada 1887. u Veneciji na glasu svetosti, a otvoren je dijecezanski proces za njezinu beatifikaciju jer je obavljajući svoju službu iskazivala herojske vrline. Kongregacija za proglašenje svetih dana 17. prosinca 2007. život Ane Marije Marović ocijenila je vrhunskim krepostima.

Ana Marija Marović bila je uzor i inspiracija prim. dr. Vlatku Perčinu, pedijatru rodom iz Boke, koji je postavši dopredsjednikom HKLD-a osvijestio važnost štovanja Ane Marije Marović i među članovima HKLD-a koji su prvi puta hodočastili na njezin grob 2009. godine. Osim što je godinama organizirao hodočašća Bokelja u Veneciju, prim. Perčin je i koautor knjige o njenom životu: Ana Marija Marović: monografski prikaz života i rada. Nakon njegove smrti, članovi obitelji Perčin nastavili su biti glavna poveznica između sestara Instituta Canal-Marović i HKLD-a te su se i ovoga puta pridružili hodočašću u Veneciju koje ispred HKLD-a predvodio dopredsjednik Društva doc. dr. sc. Rok Čivljak.

Posljednjeg dana hodočašća, na svetkovinu rođenja svetog Ivana Krstitelja, održana je hodočasnička misa u veličanstvenoj Bazilici svetog Marka uz koncelebraciju oba duhovnika, vlč. Turze i vlč. Odilona. Na oduševljenje mnogih turista i posjetitelja bazilike, liturgijsko pjevanje predvodili su članovi Oratorijskog zbora Cantores sancti Marci crkve sv. Marka iz Zagreba koji su sudjelovali i na svim drugim liturgijskim događanjima tijekom hodočašća. Uz djela Mauricea Duruflea i Pierluigija Palestrine, Cantoresi su Talijane, a osobito časne sestre koje su ih velikodušno ugostile, oduševili izvedbama sakralnih djela hrvatskih skladatelja Franje Dugana, Mate Lešćana i Krste Odaka, a u neformalnom druženju sa sestrama izveli su i završnicu Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski U boj, u boj. Zbor su predvodili dirigent Jurica Petar Petrač te Pavao Mašić, koji je ne samo glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu već i predsjednik Oratorijskog društva crkve sv. Marka.

Bilo je ovo prvo zajedničko hodočašće članova HKLD-a i Oratorijskog društva crkve sv. Marka s čuvenim Cantoresima, koje se pokazalo kao neobična, ali nadahnuta kombinacija koja je rezultirala obostranim zadovoljstvom i duhovnim obogaćenjem, poglavito u promociji štovanja i zagovaranja kanonizacije Službenice Božje Ane Marije Marović.

Rafaela Tripalo i Rok Čivljak

Ana Marija Marovic HKLG 9

No Comments

Post A Comment