Hodočašće članova HKLD-a u Istru povodom blagdana Gospe Guadalupske – zaštitnice nerođene djece

Podružnica HKLD-a „Mons. Marcel Krebel“ u Puli organizirala je 9./10. prosinca 2023. hodočašće u Istru povodom blagdana Gospe Guadalupske – zaštitnice nerođene djece

Naime, u Pavlinskom samostanu sv. Petra i Pavla u malom istarskom gradiću Sveti Petar u Šumi nalazi se kapelica posvećena nerođenoj dječici u koju članovi istarske podružnice HKLD-a već godinama hodočaste uz klanjanje i molitvu za nerođene. Ove godine u dvodnevnom hodočašću pridružili su im se i članovi HKLD-a iz Zagreba, Splita i Zadra predvođeni duhovnikom HKLD-a prof. dr. sc. Ivanom Bodrožićem i predsjednikom HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rokom Čivljakom.

Gradić Sveti Petar u Šumi nastao je na mjestu staroga benediktinskog samostana, kasnije pavlinskoga, koji je u 17. stoljeću postao važno kulturno središte. Oko 1770. godine u samostanu se organiziraju predavanja iz filozofije te možemo reći da je barem za kratko vrijeme u samostanu djelovao Filozofski fakultet. Nakon ukidanja pavlinskog reda 1783. samostan je doživio rasap i propadanje te promijenio nekoliko vlasnika, da bi ga 1980-ih općina predala u vlasništvo Porečkoj i pulskoj biskupiji. Dana 7. srpnja 1993. Pavlini su se vratili u Sv. Petar nakon punih 210 godina i od tada kreće obnova samostana.

Zanimljivost ove crkve je i ta što se na glavnom oltaru uz sv. Petra i sv. Pavla nalazi čudesna slika Gospe Čestohovske koja je proplakala krvave suze 1721. godine. Prema tumačenju p. Kornelija Marka Glogovića, pavlina koji je još 2003. upravo u ovom samostanu pokrenuo duhovni pokret Apostolat za život, a kasnije i Centar za nerođeni život „Betlehem“, suze su potekle zbog brojne djece koja su začeta, a nisu ugledala svjetlo dana i likove svojih roditelja. Stoga su se članovi HKLD-a ove godine okupili upravo u ovom samostanu na klanjanju i euharistiji u kojima su svoje molitve uputili upravo za svu nerođenu djecu.

Uz posjet Pavlinskom samostanu, hodočasnici su tijekom dvodnevnog hodočašća posjetili i Hum, poznat i kao najmanji grad na svijetu, te obišli Aleju glagoljaša po kojoj je ovaj kraj Istre poznat. S tradicijom istarskog glagoljaštva upoznao ih je freskoslikar Hari Vidović iz Roča, koji inače oslikava crkvice i podučava turiste u izradi fresaka na svježe ožbukanom zidu.

Najemotivniji susret prvoga dana hodočašća dogodio se u malom istarskom gradiću Pićnu u kojemu je hodočasnike dočekao mjesni župnik nadžupe Naviještenja Blažene Djevice Marije preč. Antun Kurelović, kanonik Porečkog stolnog kaptola sv. Maura biskupa. Naime, Pićan je danas mali istarski gradić, ali je nekada bio sjedište drevne Pićanske biskupije koja je osnovana u VI. stoljeću, a samostalno je postojala sve do 1788. kada ju papa Pio VI. ukinuo i pripojio Goričkoj odnosno Tršćanskoj biskupiji, da bi od 1968. potpala pod novoosnovanu Porečko-pulsku biskupiju. Biskupija je ponovno uspostavljena 1969. kao naslovna biskupija, a njen naslovni biskup bio je i naš prvi duhovnik mons. Valentin Pozaić. Vlč. Antun bio je iznimno počašćen našim posjetom, a sa sjetom se prisjetio ranijih susreta s mons. Pozaićem, osobito njegovog prvog pohoda „svojoj“ biskupiji Pićan nakon što je bio zaređen za pomoćnoga zagrebačkoga biskupa. Predsjednik HKLD-a uručio je preč. Kureloviću umjetničku sliku našeg člana mr. sc. Stjepana Katića i nekoliko tiskanih izdanja HKLD-a u sjećanje na ovaj susret.

Drugog dana hodočašća okupili smo se s članovima pulske podružnice u Župnoj crkvi Sv. Pavla apostola na Vidikovcu u kojoj kao župnik djeluje vlč. Milan Mužina, ujedno i dugogodišnji duhovnik Podružnice HKLD-a u Puli, dok liturgijsko pjevanje predvodi i za orguljama prati dr. Andrej Angelini, predsjednik Podružnice. Misno slavlje predvodio je duhovnik HKLD-a prof. Ivan Bodrožić u koncelebraciji s vlč. Mužinom i grkokatoličkim svećenikom o. Zoranom Vladušićem.

Prof. Bodrožić zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i ukazao na to kako mnogobrojna župna zajednica sastavljena od onih najmlađih do onih najstarijih, okupljena oko liturgijskog stola u drugoj nedjelji došašća, svjedoči o živoj i aktivnoj zajednici koja se okuplja u Župi sv. Pavla. Poručio je okupljenim vjernicima, kao i nazočnim članovima HKLD-a, kako moramo aktivno raditi na kršćanskoj formaciji, osobito u vrijeme došašća, u kojemu se pripravljamo za susret s Božićem. Pravi kršćanin Božić treba dočekati pripravljen, očišćen i pomiren, što je svrha misa zornica i samog vremena došašća. Uz to, prof. Bodrožić je istaknuo kako „i onda kada živimo angažirano, ne živimo uvijek do kraja prema Božjim parametrima koje On od nas iziskuje. Tako je bilo i s Božjim narodom u vrijeme proroka Izaije, o čemu smo čuli u prvom čitanju.“ Naime, u vremenima progonstava, nedaća svake vrste, narod osjeća da mora zazivati Gospodina, vršiti Njegov zakon i slušati njegovu riječ, ako ništa onda iz straha, jer vidi da mu stvari izmiču kontroli. No, kada nedaće prođu, narod se često opusti. „Kada se regulira životna, zemaljska stvarnost, čovjek kao da izgubi potrebu za revnošću, prepusti se ritmu ovoga svijeta i udaljuje se od Gospodina i onoga što ga potiče na istinsku revnost.“

Poslijepodnevni dio hodočašća bio je posvećen bl. Miroslavu Bulešiću. Posjetili smo Lanišće, malo selo u Ćićariji te župnu crkvu svetih Kancija, Kancijana i Kancijanile mučenika, a potom i župni dvor u kojemu je bl. Miroslav mučeničkom smrću posvjedočio svoju odanost Kristu i Evanđelju. Župnik vlč. Josip Mašina detaljno nam je ispripovijedao događaje toga kobnoga 24. kolovoza 1947. kada je skupina komunističkih pristalica pokušala spriječiti podjelu sakramenta Sv. potvrde u župnoj crkvi. Nakon što im mještani to nisu dozvolili, nasilnici su ušli u župni dvor gdje su mučki ubili mladog 27-godišnjeg svećenika Miroslava Bulešića.

Toga dana posjetili smo i Svetvinčenat u kojemu se u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije čuvaju relikvije bl. Miroslava Bulešića koje su nakon njegove beatifikacije položene u sam oltar.

Prilikom oproštajnog susreta hodočasnika s članovima Podružnice HKLD-a u Puli, u znak sjećanja na ovaj susret, dugogodišnji dužnosnik i doajen pulske podružnice dr. Ivica Pavičić-Donkić poklonio je predsjedniku HKLD-a prof. Roku Čivljaku sliku s prikazom Pićna koju je oslikao njegov sin Marko Pavičić-Donkić.

Predsjednik Podružnice HKLD-a „Mons. Marcel Krebel“ u Puli dr. Andrej Angelini i predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak ispred kuće u Pićnu koju je obnovio prim. dr. Klaudio Benazić, prvi predsjednik Podružnice „Mons. Marcel Krebel“ koja nosi ime po svom prvom duhovniku.

 

Autor teksta: Rok Čivljak

Autori fotografija: Andrej Angelini, Luka Blagus, Ivan Bodrožić, Ivan Ćelić, Ivana Klinar, Andrea Koščec, Dijana Krišto, Gordana Krizman, Danijela De Micheli Vitturi

 

No Comments

Post A Comment