Hodočašće članova HKLD-a i HKDMT podružnica Split u Zakučac

Hodočašće članova HKLD a i HKDMT podružnica Split u Zakučac 6

I ove godine 11. svibnja, već tradicionalno, članovi HKLD-a  i HKDMST-a podružnica Split, treći dan trodnevnice, na uočnicu blagdana, hodočastili su u Zakučac, u nadbiskupijsko svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića

Program je počeo molitvom krunice i mogućnošću za ispovijed. Misu je predslavio prof. dr. don Ivan Bodrožić duhovnik HKLD-u u koncelebraciji s don Emanuelom Petrovim, župnikom župe Sv. Petra u Omišu i upraviteljem svetišta svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu. Na početku misnog slavlja don Emanuel je pozdravio don Ivana i sve hodočasnike ovog  tradicionalnog hodočašća  zdravstvenih djelatnika, bolesnika i ostalih vjernika uoči blagdana sv. Leopolda.

U homiliji, polazeći od svetopisamskoga teksta u kojem sv. Jakov poziva na molitvu za bolesnike, don Ivan je naglasio važnost osobne molitve i ispovijedi za očuvanje čiste savjesti. Podsjetio je da je sveti Leopold zaštitnik od bolesti, osobito tumora. Grijeh je opasan tumor koji se prenosi i na druge, a sakrament ispovijedi najbolji put izlječenja od tumora grijeha. U prvoj Crkvi učenici su se brinuli za bolesnike i nisu ih ostavljali same. Osjetili su da je Očinski zahvat taj koji dušu ozdravlja i oslobađa. Sveti apostol Jakov upozorava da se prvo mi trebamo moliti i osloboditi se grijeha,  a potom moliti za druge, jer mnogo može žarka molitva pravednika. Sveti Leopold bio je velili svetac i pravednik u borbi protiv grijeha za vlastitu dušu i svakodnevno čišćenje svoje savjesti sakramentima da bi mogao stati pred lice Božje. Takvim je životom mnogim dušama mogao donosio živog Boga,  liječiti ih od grijeha i dati snagu da oni jedni drugima postanu ljekoviti. Evanđeoski prizor izliječenja Petrove punice i drugih bolesnika, o čemu smo slušali u Evanđelju, primjer je cjelovitog Kristovog zahvata kojim on liječi i dušu i tijelo. Takav nam je cjeloviti zahvat potreban kada popuštamo pred slabostima te kaljamo dušu grijehom. Don Ivan je pozvao moliti prvo Božju pomoć za sebe  da bi snagom Božje prisutnosti postali poslanje drugima i svjedoci što je nama učinio Gospodin. Cjeloviti Božji  zahvat liječi duše napunjene zemaljskim natruhama koje prekidaju komunikaciju s Gospodinom i ometaju dobar vid i jasan uvid u stvarnost ljudskog života. Gospodin nam, čisteći nam dušu i savjest, donosi more ljubavi i milosrđa. Sveti Leopold koji je to iskusio rekao je da je Bog istinski lijek i liječnik. Dopustio je Gospodinu da ga zahvati  kako bi on sam mogao liječiti druge kao suradnik Božjeg djela spasenja. Ključ zdravog života koji  je danas potreban narodu je upravo u Božjem zahvatu i izlječenju duše i savjesti.

Sveti Leopold daje nam svoj primjer čiste savjesti, jer on je živio kao svetac čiste savjesti koji je potom služio kao ponizni sluga Gospodnji čisteći savjesti vjernika koji su mu dolazili na ispovijed. Zlo danas vrši velike pritiske želeći se proglasiti dobrim, te hoće da ga drugi prihvati kao pravilo ponašanja uz lišenje osobne odgovornosti. Što bi se dogodilo kada bi građani tražili pravo na slobodnu krađu? Ili pak pravo da to netko drugi krade za njih? Svi bismo se zgražali nad takvim društvom, ali s druge pak strane izgleda normalno da se na liječnike vrši pritisak i hoće im se ukinuti pravo na priziv savjesti kada se ne žele kaljati zlom koje je netko naumio napraviti. Prisiljavanje liječnika na prekid života pravo je nasilje nad nerođenim, kao i nad savjesti liječnika, što se proglašava pravom naprednoga društva. Pri tome se očekuje da liječnici budu dužni činiti takvo zlo i grijeh, te bi im se u ime navodnog prava žene htjelo onemogućiti pravo na priziv savjesti. D. D.

Hodočašće članova HKLD a i HKDMT podružnica Split u Zakučac 2

Hodočašće članova HKLD a i HKDMT podružnica Split u Zakučac 1

Hodočašće članova HKLD a i HKDMT podružnica Split u Zakučac 8

Hodočašće članova HKLD a i HKDMT podružnica Split u Zakučac 10

Hodočašće članova HKLD a i HKDMT podružnica Split u Zakučac 14

Hodočašće članova HKLD a i HKDMT podružnica Split u Zakučac 15

Hodočašće članova HKLD a i HKDMT podružnica Split u Zakučac 16

 

No Comments

Post A Comment