HKLD ZADAR: U POSJETU SAMOSTANU BENEDIKTINKI SVETE MARIJE U ZADRU

U utorak 16. siječnja 2024. članovi naše podružnice predvođeni našim duhovnikom vlč. Martinom Jadreškom posjetili su časne benediktinke u samostanu Svete Marije u Zadru.

Dočekala nas je M. Anastazija Čizmin Opatica samostana Svete Marije u Zadru sa svojim koludricama, te smo susret započeli zajedničkom molitvom u crkvi Svete Marije. Nastavili smo sa obilaskom samostana i saznali puno novih informacija o samom samostanu.

Opatice su nas upoznale sa svojim radom i djelom. Njihov život ispunjen je molitvom, čitanjem Sv. Pisma i duhovnih spisa, slavljenjem euharistije, razmatranjem Božje riječi u šutnji i tišini. Koludrice su pozvane i na rad koji im je povjeren a Pravilo sv. Benedikta sažeto je u geslu “Moli i radi da se u svemu slavi Bog”.

Zadrani su vrlo ponosno na svoje benediktinke koje su stoljetne čuvarice kulturne baštine Zadra. A svima je poznato “Zlato i srebro Zadra” – Stalna izložbe crkvene umjetnosti u sklopu zadarskog samostana benediktinki Sv. Marije.

Susret sa našim benediktinkama sve nas je duhovno obogatio i donio mir u naša srca. Te smo se svi složili da će mo ponoviti susret.

Ana Petrić Ažić dr. med
Tajnica HKLD-a podružnice Zadar

No Comments

Post A Comment