HKLD “Branimir Richter” Zagreb: Uskrsna čestitka i poruka

pope francis
Poštovani i dragi članovi HKLD-a!

Papa Franjo je prije godinu dana, 27. ožujka 2020., na praznom trgu sv. Petra uputio blagoslov „Urbi et Orbi – Gradu i Svijetu“ u kojem nas je podsjetio da se svi nalazimo na istoj lađi. Od tada, punih godinu dana, Papa nas neprestano potiče, riječju i primjerom, da imamo oka i srca jedni za druge. Na spomendan sv. Franje, 4. listopada 2020., objavio je encikliku „Fratelli tutti – Svi smo braća“ u kojoj naglašava da su svi ljudi braća. Pri tom je itekako svjestan da je svaki čovjek dio naravne obitelji u kojoj je rođen, odrasta i uči kako biti član velike ljudske obitelji.

Na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2020. Papa je apostolskim pismom „Patris corde – Očinskim srcem“ proglasio godinu sv. Josipa. Mariju bez grijeha začetu, Isusovu majku, Bog je povjerio brizi svetog Josipa. Time je sv. Josip postao Otkupiteljev čuvar (Ivan Pavao II. Redemptoris Custos). Prije 150 godina, 8. prosinca 1870. papa Pio IX. je proglasio sv. Josipa zaštitnikom Katoličke Crkve, a prije 334 godine, u lipnju 1687., Hrvatski sabor ga je proglasio zaštitnikom naše domovine Hrvatske.

Ove godine, 31. siječnja, pred Svijećnicu, na dan kad se sjećamo prikazanja Gospodinova u hramu, gdje su Svetu Obitelj dočekali starac Šimun i proročica Ana (usp. Lk 2, 21-38), Papa je ustanovio Svjetski dan djedova i baka koji će se slaviti svake godine četvrtu nedjelju u srpnju (nedjelju najbližu spomendanu Isusovih djeda i bake, sv. Joakima i Ane). Na Blagovijest, 25. ožujka 2021., na dan kad je „Riječ tijelom postala i nastanila se među nama.“ (Iv 1,14), Papa je proglasio Godinu obitelji, a na Veliki petak ove godine, Papa će, po prvi put u povijesti, moliti Križni put s djecom.

Sve navedeno govori koliko je obitelj Svetom Ocu važna. Obitelj je „kućna crkva” kojoj je sv. Ivan Pavao II. 1981. posvetio apostolsku pobudnicu “Familiaris consortio – Obiteljska zajednica”, a 1994. uputio joj je svoje čuveno „Pismo obiteljima“. Na Blagdan sv. Josipa 2016., papa Franjo je objavio apostolsku pobudnicu o obitelji „Amoris laetitia – Radost ljubavi“. Svi ovi tekstovi potiču nas da se zauzmemo za dobro obitelji i svih njezinih članova. Onih od kojih obitelj potječe – djedovi i bake. Onih koji zajedno, jedno s drugim, čine jezgru obitelji – muževi i žene. I onih za koje obitelj živi – djeca. Divan uzor za to nalazimo u Svetoj Nazaretskoj obitelji koja je slika Presvetog Trojstva i prauzor svih naših obitelji.

Stoga će naglasak naših aktivnosti u godini koja je pred nama biti na obitelji. Ukoliko nam prilike dopuste, 4. rujna 2021. imati ćemo naše tradicionalno obiteljsko hodočašće sv. Josipu u Karlovac. Do sada je to bilo hodočašće naše Podružnice, a ove godine biti će to hodočašće članova HKLD-a i njihovih obitelji iz cijele Hrvatske. Preporučujemo već sada to hodočašće u Vaše molitve. Također Vam preporučujemo da sami, u svojim obiteljima i s prijateljima čitate pobudnicu Pape Franje o obitelji „Amoris laetitia – Radost ljubavi“.

Moleći dobroga Boga da blagoslovi Vas i Vašu obitelj, našu Domovinu i cijeli Svijet, želimo Vam sretan i blagoslovljen Uskrs!

doc. dr. sc. fra Draženko Tomić 
Duhovnik Podružnice HKLD-a 
“Branimir Richter” u Zagrebu 

prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović
Predsjednica Podružnice HKLD-a
“Branimir Richter” u Zagrebu

Zagreb, 29. ožujka 2021.

logo HKLD 30 god
No Comments

Post A Comment