GRB OPĆINE BIBINJE PRIM. DR. MILI GVERIĆU

Prigodom 30 godina Općine Bibinje održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je Grb Općine Bibinje dobio jedan od osnivača Podružnice HKLD-a u Zadru prim. mr. sc. Mile Gverić, dr. med., spec. dermatovenerologije u znak zahvale za dugogodišnji predan i zapažen rad u zdravstvu

Prim. Mile Gverić rođen je 1951. godine u Vinaliću pokraj Vrlike. Prvi put je došao u Bibinje točno prije 50 godina. Nakon vjenčanja s Anđelkom Šimunić i završetka studija medicine, od 1976. godine stalno živi u Bibinjama. Tada počinje s radom u Medicinskom centru Zadar, odnosno Općoj bolnici Zadar. Od početka se uključio u društveni život Bibinja na različitim područjima.

Godine 1989. izabran je za predsjednika skupštine ondašnje Mjesne zajednice Bibinje. Krajem 1989. aktivno sudjeluje u tada započetim političkim demokratskim promjenama te u siječnju 1990. biva izabran u Izvršni odbor novoutemeljene stranke HDZ-a u Bibinjama. Na prvim demokratskim izborima izabran je u Društveno-političko vijeće ondašnje Skupštine općine Zadar, kao predstavnik za Bibinje, Sukošan i Debeljak. Obnašao je dužnost predsjednika toga vijeća. 

Prema odluci Stožera saniteta za Sjevernu Dalmaciju organizira zdravstvenu skrb u mjestu i prije početka otvorene srpske agresije u Domovinskom ratu. Godine 1993. izabran je u Poglavarstvo novoutemeljene Općine Bibinje. U tom mandatu osigurani su i uređeni prostori za premještaj ambulanti opće i stomatološke ordinacije na sadašnje lokacije. Nekoliko godina bio je liječnik NK Goran Bibinje, a sudjelovao je i u osnivanju Planinarskog društva Babulj.

Tijekom svoje 42-godišnje profesionalne liječničke karijere, a naročito za vrijeme dok je obnašao dužnost ravnatelja Opće bolnice Zadar tijekom šest godina, nastojao je biti od pomoći mještanima Bibinja u različitim potrebama.

Vrijedi istaknuti kako se ratne 1992. godine uz crkvu Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru ostvarila zamisao za postojanjem udruge „Pro vita“ kojoj je bila svrha pomoći trudnicama da prihvate rođenje svoga djeteta. Idejni začetnici bili su liječnički bračni par Robert i Suzana Perinčić, članovi HKLD-a koji su mnogo učinili na području zaštite života i prirodnog planiranja obitelji. Uz njih su bili fra Andrija Bilokapić i fra Ante Kekez, biskupi Marijan Oblak i Ivan Prenđa, te ravnatelji OB Zadar, prvo dr. Joško Pinjatela, a potom i njegov nasljednik dr. Mile Gverić. Upravo ta jezgra liječnika, bila je dio Inicijativnog odbora za osnivanje Podružnice HKLD-a u Zadru, a Osnivačka skupština upriličena je 27. lipnja 1996. godine.

Dr. Gverić je kazao da nagradu nije očekivao, ali mu je drago da ju je dobio, tim više jer nije rođeni Bibinjac, već je u ovo malo mjesto došao prije 50 godina. – Kad sam došao u Bibinje, ja sam se odmah uklopio među ljude. Bibinjci su ljudi velikog srca, ja sam prihvatio njih i oni mene i ta ljubav traje već 50 godina. Uvijek sam nastojao činiti dobro, pomagati svima, koliko je to bilo u okviru mojih mogućnosti, pa sada, iako sam u mirovini, i dalje nastojim pomoći ako mogu. Činim dobro, nikome ne želim zlo i tom mišlju se vodim kroz život, izjavio je dr. Gverić. 

Marina Šaponja (Zadarski list)

No Comments

Post A Comment