DUHOVNE VJEŽBE U OPATIJI

Od 13. do 15. listopada u Opatiji održane su po 24. put duhovne vježbe za članice i članove HKLD-a u Rezidenciji Družbe Isusove uz crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije koje je vodio p. Nikola Stanković, SJ.
Bilo nas je devetnaestero, upravo kao i prvih desetak godina. U tom su razdoblju sudionici pretežno bili članovi pulske podružnice, sljedećih godina riječke, a gosti su bili iz drugih podružnica. Tijekom zadnjih godina bilo je bitno manje sudionika i pretežito iz Splita. Ove godine bilo je sedam članova iz Rijeka, šest iz Splita, troje iz Zagreba, dvoje iz Pule i jedno iz Bjelovara. Tako su duhovne vježbe održane u kontinuitetu tijekom 24 godine, što govori koliko su nam potrebne i koliko je važna kvaliteta sadržaja. Duhovne vježbe je vodio p. Nikola Stanković, SJ kao i prošle godine. Odabrao nam je i priredio sljedeća razmatranja:
1. Blaženi oni koji su u dobrom društvu
2. Uzmite jaram svoj na sebe, učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim
3. Kad sam slab, onda sam jak
4. Ogovaranje, klevetanje, progon
5. Isusovo preobraženje, kao najava uskrsnuća
Uz razmatranja p. Stankovića, razgovora s njime, zajedno smo slavili Euharistiju, molili, imali ispovijed i klanjanje pred Presvetim.
Sve je doprinijelo da nam se u nekim aspektima izbistre pogledi i da se opet  vraćamo s duhovnih vježbi obogaćeni, proširenih vidika, promijenjeni, jasnijih misli. Svatko od nas je ponešto prepoznao i spremio za sebe. Iz iskustva znamo, da ćemo tek u budućoj svakodnevnici prepoznavati dobrobiti susreta.
Zahvaljujemo Bogu na ovom prelijepom susretu, na Duhovniku, organizatorima i svakom sudioniku, te isusovačkoj zajednici u Opatiji sa superiorom p. Stjepanom Bešlićem, SJ – tradicionalno dobrim domaćinima.
Slijedeće duhovne vježbe planiramo od 11. do 13. listopada 2024. s istim duhovnikom, p. Nikolom Stankovićem, SJ.
Ljubica Hang Raguž, dr. med.
No Comments

Post A Comment