Dualni poremećaji – pravilo ili izuzetak

kc1

U organizaciji koprivničkih podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) i Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) u Edukacijskom centru Opće bolnice Koprivnica dr.sc. Ivan Ćelić, psihijatar-adiktolog iz Klinike za psihijatriju Vrapče održao je predavanje o dualnim poremećajima – temi koja zaokuplja sve veću pozornost psihijatrijske struke

Na početku je predsjednica HLZ-a prof.dr. Elizabeta Horvatić pozdravila sve nazočne liječnice i liječnike, kao i duhovnika Podružnice HKLD-a u Koprivnici vlč. Davora Šumandla, koji je ujedno i bolnički dušobrižnik.

Dualni poremećaji predstavljaju relativno novi pojam u psihijatriji koji se odnosi na supostojanje ovisnosti i još jednog psihičkog poremećaja. Paradigma dualne dijagnoze jest kombinacija shizofrenije i opijatske ovisnosti, a za poslijeratnu Hrvatsku je specifična kombinacija posttraumatskog stresnog poremećaja i alkoholizma s kojom se relativno često susrećemo među braniteljskom populacijom. Ovisnici su danas najstigmatiziranija skupna bolesnika u medicini, što su ostaci moralizirajućeg pristupa prema bolesti ovisnosti kada se ovisnost objašnjavala kao karakterna mana ili nedostatak snage volje. Ovisnost o opijatima je jedan od globalnih javnozdravstvenih problema koji je u SAD-u dosegao epidemijske razmjere, pa je po prvi put zabilježeno više od 100 000 umrlih zbog predoziranja opijatima. U Hrvatskoj se sve više susrećemo s problemom prekomjernog uzimanja kanabinoida i stimulativnih droga, poput kokaina i amfetamina. Govoreći i liječenju dualnih poremećaja, dr. Ćelić je osobito istaknuo važnost multidisciplinarnog pristupa i intersektorske suradnje, pri čemu je važno uključiti biologijsku, psihološku, socijalnu i duhovnu dimenziju. 

Odgovarajući na pitanja tijekom rasprave, predavač je naveo kako posljedice pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje možemo podijeliti na kratkoročne i dugoročne. Vrlo je važno voditi računa o najranjivijim skupinama, među koje definitivno spadaju djeca i adolescenti, ali i osobe starije životne dobi koje su na osobit način bile izložene socijalnoj izolaciji i usamljenosti. Na kraju se svima okupljenima zahvalila predsjednica koprivničke podružnice HKLD-a dr. Marija Sačer pozvavši ih na prigodni domjenak. Predavanje je bilo bodovano od strane Hrvatske liječničke komore.

Dražen Sačer, dr.

kc2

kc3

kc4

 

 

No Comments

Post A Comment