Drugi dan duhovnih rekolekcija uoči blagdana sv. Luke Evanđelista

U utorak 17. listopada u Dvorani Margarita Peraica u sjedištu HKLD-a u Zagrebu održan je drugi dan duhovnih rekolekcija uoči blagdana sv. Luke Evanđelista, zaštitnika Društva. I ove večeri duhovne rekolekcije je predvodio prof. dr. fr. Stipan Jurič, „dubrovački“ dominikanac koji je u dva navrata obnašao dužnost dekana Teološkog fakulteta Papinskog sveučilišta sv. Tome Akvinskoga (Angelicum) u Rimu.

Tema današnjeg izlaganja bila je Gospodin hoda ulicama svijeta jer je Njegovo nebo zemlja. Prof. Jurič je istaknuo važnost duhovne izgradnje svakog kršćanina, što uključuje i redovito čitanje Svetoga pisma i sudjelovanje na euharistijskom slavlju, ali i svakodnevno susretanje Isusa Krista koji se može pronaći u malim ljudima i trenutcima, pa i u našim bolesnicima. Fr. Stipan je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima, osobito liječnicima i medicinskim sestrama, koji svakodnevno, nerijetko i noću te u dugotrajnim i teškim smjenama, njeguju bolesne i umiruće kojima su posvetili dio svoga života.

U drugom dijelu večerašnjeg susreta, nakon izlaganja prof. dr. fr. Stipana Juriča, predstavljena je knjiga Fr. Donalda Callowaya Marijino biserje u izdanju Biblioteke Stella Maris. Knjigu, ali i druga izdanja Biblioteke Stella Maris, predstavila je Brigita Konsuo Peček, urednica Bioblioteke, a citate iz knjige čitali su članovi Sekcije mladih HKLD-a dr. Barbara Tomić i dr. Luka Blagus. Urednica Konsuo Peček zahvalila je na suradnji svim dosadašnjim autorima i suradnicima tvrtke Novena koja je izdavač Biblioteke Stella Maris, a osobito dubrovačkoj akademskoj slikarici Ivani J. Trostmann čije su ilustracije obogatile brojna izdanja Novene, pa i večeras predstavljene knjige Marijino biserje, kao i slikovnice za djecu Dječačić i anđelčić. Inače, u istom prostoru je dan prije nakon prvog dijela duhovnih rekolekcija otvorena izložba slika Ivane Trostmann.

Predstavljanje knjige kao i duhovne rekolekcije i večeras je moderirao predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak koji je sve sudionike dvodnevnih rekolekcija pozvao na sutrašnju proslavu blagdana sv. Luke Evanđeliste koji će se obilježiti svečanim koncelebriranim misnim slavljem u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu u 19 sati koje će predvoditi mons. Ivan Štironja, biskup porečki i pulski. Ovim bogoslužjem HKLD će obilježiti i 25. obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija kardinala Stepinca.

Andrea Koščec, mag. pharm.

No Comments

Post A Comment