Dr. Radan: Pobačaj iz moralne i zakonske perspektive

Dr Radan Pobačaj iz moralne i zakonske perspektive 1

U srijedu 15. svibnja, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji udruge Virtus održana je tribina o pobačaju sa zakonske i moralne strane pod naslovom “UPS! Obitelj: Pobačaj iz moralne i zakonske perspektive”

Gosti predavači bili su ginekologinja, porodničarka i bioetičarka Mirjana Radan, (članica HKLD-a), pravnik Filip Đekić te profesor s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Petar Tomev Mitrikeski.

Čovjek je, naglasila je dr.sc. Mirjana Radan, cjelovito, složeno tjelesno i duhovno biće, iznimne ljepote, vrijednosti i dostojanstva. S obzirom na to da ga ne može iscrpsti samo jedna znanost, predmet je proučavanja raznih znanosti koje mu pristupaju pod različitim vidicima i uz pomoć različitih znanstvenih metoda. Ima svoje materijalno, empirijsko ali i duhovno, odnosno ontološko utemeljenje.

Dihotonija između znanstvenog priznavanja čovjeka na razini najranijeg razvoja i njegove zakonske ugroženosti, svoje utemeljenje nalazi u nepriznavanju vlasništva i u osnovnom nepoštenju prema svim pripadnicima ljudske vrste, jednakih po broju i vrsti kromosoma. Od začeća, čovjek, u Istini je Subjekt prava i konkretno treba biti zaštićen od začeća do naravne mu smrti, što je obaveza i zadatak svih nas koji već i još uživamo dar života.

Dr Radan Pobačaj iz moralne i zakonske perspektive 3

Dr Radan Pobačaj iz moralne i zakonske perspektive 4

Dr Radan Pobačaj iz moralne i zakonske perspektive 2

No Comments

Post A Comment