Dopredsjednik HKLD-a u posjeti Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu

Rektor 1

Tijekom službenih boravaka u Rimu, dopredsjednik HKLD-a doc. dr. sc. Rok Čivljak u dva je navrata ove godine posjetio Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu

Prvi puta boravio je u Zavodu sa prof. dr sc. Robertom Antolovićem, profesorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta, kojom prilikom ih je srdačno primio rektor Zavoda mons. Bože Radoš, novoizabrani varaždinski biskup. Prilkom obilaska Zavoda rektor je gostima iz Hrvatske ispričao bogatu povijest Zavoda u kojemu je boravio i blaženi Alojzije Stepinac.

U Zavodu su tijekom 20. stoljeća, uz blaženog Alojzija Stepinca, boravili i djelovali brojni znameniti Hrvati koji su ostavili svoj trag u Rimu: Ivan Meštrović, Jozo Kljaković, Ivan Dulčić i drugi, čija djela krase zgradu Zavoda, poput Meštrovićevih Pietà, Reljefa svetog Jeronima, Reljefa Siksta V., biste Pija XII. Na pročelju zgrade Zavoda blistaju tri ogromna mozaika: Krštenje prvog hrvatskog kneza Borne, Zavjet Hrvata iz VII. stoljeća da neće voditi osvajačke ratove i Krunjenje Dmitra Zvonimira za hrvatskog kralja u Solinu 1076. godine. Uz mozaike, još desetak Kljakovićevih slika krasi prostorije Zavoda.

Cassne Dulcic 1

Jedno od najvrijednijih djela koje se i danas čuvaju u Zavodu je Karta hrvatskih (ilirskih) zemalja Andree Buffalinija iz 1663. godine. Temelji se na presudi Svete Rote iz 1655. godine koja definira hrvatske (ilirske) zemlje koje imaju pravo na ustanove sv. Jeronima u Rimu. I danas svećenici iz ovih krajeva imaju pravo boraviti u Zavodu za vrijeme svoga studija u Rimu.

Karta 1 1

Karta 2

Prilikom drugog posjeta doc. Roku Čivljaku pridružila se i supruga doc. dr. sc. Marta Čivljak, pročelnica Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Tom prigodom naši članovi HKLD-a sudjelovali su na nedjeljnom misnom slavlju u crkvi sv. jeronima, dan uoči proslave svetkovine sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Zavoda. Potom ih je primio rektor Zavoda mons. dr. Bože Radoš, kojemu su čestitali na imenovanju varaždinskim biskupom i tom prigodom mu darovali Monografiju o 25 godina HKLD-a. Rektor je kao donedavni duhovnik podružnice Đakovo HKLD-a itekako dobro upoznat s aktivnostima našega Društva. Doc. Čivljak pozvao ga je da se i tijekom svoje nove službe varaždinskog biskupa aktivnije uključi u dušebrižništvo zdravstvenih djelatnika svoje biskupije i tako ponovo intenzivira svoju povezanost s Hrvatskim katoličkim liječničkim društvom.

Rektor Dulcic 4

Doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med.
Dopredsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva

No Comments

Post A Comment