Deseto biskupijsko hodočašće zdravstvenih djelatnika u Voćin

Voćin X

Podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) na području Požeške biskupije (Požega, Virovitica, Našice, Nova Gradiška i Pakrac-Lipik-Daruvar) te Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Požeške biskupije te drugi zdravstveni djelatnici i zaposlenici u zdravstvu hodočastili su deseti puta za redom Majci Božjoj Voćinskoj na Dan neovisnosti, 8. listopada 2019. godine

Program hodočašća započeo je hodočasničkom procesijom od hodočasničkog križa do Svetišta Gospe Voćinske koje je temeljito obnovljeno 2011. godine nakon što je potpuno bilo uništeno tijekom Domovinskog rata. Potom je u dvorani Hrvatskog doma prof. dr. sc. Mijo Nikić, SJ, održao predavanje na temu Važnost duhovne dimenzije u cjelovitom pristupu služenja bolesnicima.

Središnji dio hodočašća započeo je u 11:30 sati svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević uz koncelebraciju mjesnog župnika i još desetak svećenika. U nadahnutoj propovijedi biskup Škvorčević je naglasio važnost zavjetovanja zdravstvenih djelatnika Gospi Voćinskoj, ne samo zbog specifičnosti i delikatnosti zvanja kojim se bavimo, uz poštivanje ljudskog života od začeća do prirodne smrti, već i zbog potrebe održavanja međusobnog jedinstva svih kršćana, pa i zdravstvenih djelatnika, kojima je Gospa uvijek bila nada i utjeha.

Susretu u Voćinu nazočilo je stotinjak zdravstvenih djelatnika i vjernika iz svih dijelova požeške biskupije, ali i kolegice i kolege iz drugih biskupija, pa i zagrebačke nadbiskupije. Posebno svečanom ugođaju pridonio je Pjevački zbor medicinskih sestara Immaculata iz Požege koji su pod vodstvom dirigenta Josipa Prajza i uz orguljsku pratnju Marija Večerića, zborovođe i orguljaša požeške Katedrale sv. Terezije Avilske, uveličali ovo misno slavlje. Zboru se na poziv dirigenta Prajza ovom prigodom pridružilo i nekoliko članova Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ iz Zagreba.

Na kraju misnog slavlja biskup Škvorčević zahvalio se svim hodočasnicima na dolasku, a posebice medicinskoj sestri Miri Ilić, predsjednici Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj kao i dr. Tvrtku Kovačeviću, predsjedniku virovitičke podružnice HKLD-a u znak zahvalnosti na tome što su već desetu godinu za redom ustrajali u organizaciji ovog hodočašća.

Vjerujemo kako će se na idućem hodočašću u Voćin dužnosnicima HKLD-a pridružiti još i veći broj naših članova. Osim toga, biskup Škvorčević je izrazio želju i nadu kako će ovo za sada biskupijsko hodočašće zdravstvenih djelatnika požeške biskupije s vremenom prerasti u nacionalno hodočašće zdravstvenih djelatnika svih hrvatskih biskupija u kojem ćemo imati priliku ponovnog susreta s Marijom, Majkom Vječne Ljubavi uz prigodu za duhovno ispunjenje i inspiraciju za nove izazove u služenju čovjeku u potrebi.

Doc. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med.
dopredsjednik HKLD-a

Foto: R. Čivljak

HKLD Voćin 2019 5

 HKLD Voćin 2019 7

HKLD Voćin 2019 10

HKLD Voćin 2019 4

HKLD Voćin 2019 15

HKLD Voćin 2019 16

HKLD Voćin 2019 9

Vijest u izradi

 

No Comments

Post A Comment