Dan života – HKLD podružnica Split: Liječnik i demografska obnova

HKLD-a podružnica Split prvog ponedjeljka u mjesecu veljači prigodnim programom obilježava Dan života. Tri godine za redom u suradnji s don Josipom Dukićem ravnateljem nadbiskupijske kl gimnazije susret se održava u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa, a pozvani su i roditelji i svi ljudi dobre volje koji na ovaj način žele zahvaliti za dar života

“Liječnik i demografska obnova” , bio je naslov predavanja koje su održale prim. mr. sci. Ankica Smoljanović dr.med. specijalista socijalne medicine i Danijela De Micheli Vitturi dr. med. specijalista obiteljske medicine. U drugom dijelu programa u pod naslovom Očevi nebojte se! Hrvatske se voli s djecom! Nastupili su očevi iz obitelji s brojnom djecom, članovi vjerničkih zajednica i zauzeti društvenom i pastoralnom životu .
 
U glazbenom programu nastupio jezbor nadbiskupijske kl. gimnazije otpjevao tri skladbe pod ravnanjem maestre sestre Lidije Matijević / Ivan pl. Pl Zajc Ave Marija i U boj u boj, Šime Marović In te Domine speravi /.
 
Ova je večer bila posvećena doajenima obiteljskog pastorala u Hrvatskoj pok patru Juri Bosančiću pok prof dr don Josipu Čoriću i nedavno preminulom don Anti Bakoviću / koji je sloganom Hrvatska se voli s djecom upućivao na tragičnu demografsku sliku Hrvatske/ i 25- toj godišnjici osnivanja Savjetovališta za obitelj pri samostanu Gospe od zdravlja u Splitu.
 
Na početku susreta duhovni asistent HKLD-a podružnice Split prof. dr. don Ante Mateljan održao je prigodnu meditaciji o Bogu Ocu.
 
U prvom predavanju prim.mr. sci. Ankica Smoljanović, majka dvoje djece istakla je da trend rađanja drastično opada posljednjih godina, osobito od 1959.-2015. godine, kada se broj stanovnika u Hrvatskoj uvelike smanjio, iznijela je podatke ističući kako je ovo veliki problem, o kojem se treba razgovarati s budućim roditeljima. U grafičkom prikazu demografskih podataka piramida iz 1953. poslijednjih godina poprima oblik urne. Jedan od uzroka je strah od rađanja, a tu su i ekonomski i zdravstveni razlozi. Posljednjih godina, najviše je obitelji s dvoje djece, dok su naši preci imali dvostruko više djece. Jedan od razloga je i kasno rađanje prvog djeteta. Na mladima je da Hrvatska procvjeta. Neki od spomenutih problema i strahova zahtijevaju liječničku pomoć, kako bi se pomoglo obiteljima koje strahuju od većeg broja djece.
 
Dr Danijela De Micheli Vitturi specijalista obiteljske medicine, majka osmero djece, prikazala je kroz istraživanje koje je provela u razgovoru sa 100 pacijenata u svojoj ordinaciji od 2013. do 2016. koji su najčešći uzroci “straha od rađanja”, što ispitanici misle o obiteljima s brojnom djecom i tko po njihovom mišljenju može imati djecu. Među ispitanicima je najviše obitelji s dvoje djece i puno manje obitelji s brojnom djecom za razliku od obitelji njihovih roditelja. O obiteljima s brojnom djecom u većini slučajeva ispitanici misle da su optimisti, hrabri i odgovorni,. Najviše uzroka odgode rađanja je dovoljan broj rođene djece do sada, ekonomske i socijalne neprilike, zdravstveno stanje, strah od poroda, nedostatak bračnog dijaloga i nezrelost partnera. Po mišljenju većine ispitanika danas djecu može imati tko želi i tko hoće, dobar dio smatra da su potrebni materijalni ekonomski finanancijski i stambeni uvjeti, neizostavna je psihička stabilnost, bračna i obiteljska sloga, dobar dijalog . Samo mali broj ispitanika smatra da je danas nemoguće imati djecu. Liječnicima preostaje da skrbe o zdravlju povjerenih im pacijenata , upućuju ih i uče dobrom bračnom dijalogu i podrže u rađanju djece.
 
U drugom dijelu večeri Okrugli stol “Očevi ne bojte se!” Hrvatska se voli s djecom!” moderirala je dr Danijela. Gosti su bili dr Davor Majić, ginekolog, otac petero djece, Damir Mandić, dipl teolog, otac četvero djece aktivni član inicijative 40 dana za život, predstavio je program nadolazećeg korizmenog bdijenja tematski posvećenog očevima, mr.sc. Marlon Macanović, pravnik , govorio je o svom djelovanju u školskom vijeću roditelja što jeshvatio kao dužnost roditelja, Petar Jurčević, otac petero djece, snimatelj, predstavio je o aktivnosti župne molitvene i obiteljske zajednice u župi sv. Mihovila arkanđela na Kamenu, Vjeko Mihanović, trgovac, otac petero djece, član Fokolara, kao udovac pet godina je i tata i mama u obitelji, svjedočio je o važnosti molitvenog života, članovi Hrvatske zajednice bračnih susreta prof dr Ivica Veža, otac četvero djece, dugogodišnji voditelj bračnih vikenda, član pastoralnog vijeća smn istaknuo je koliko mu je zajednica Bračnih susreta pomogloa u formiranju i djelovanju kao supruga i oca. Naglasio je važnost temeljite priprave na brak i ukazao na nedostatke postojećih kratkotrajnih tečajeva. Dr Ilija Vrdoljak, stomatolog, otac šestero djece, u braku sa prvom suprugom Matildom nije imao djece pa su usvojili dvoje djece, nakon što je ostao udovac oženio s s udovicom Julijom koja je imala četvero djece. Danas je sretan djeda i svjedok da se tko voli i želi djecu može ostvariti kao roditelj . Pero Vučica, trener, otac troje djece, kazao je kako je sport aktivnost kroz koju se uči i od djece i biva roditelj mnogima, Nikica Jurun, otac šestero djece, prijatelj kulturne baštine krasnoslovio je na bračkoj čakavštini dvije prigodne pjesme, kazao je kako je obiteljska molitva važna poveznica kršćanske obitelji. Siniša Vuković, predsjednik Društva hrvatskih književnika, odraslo je uz nona i ukazao na važnu ulogu djeda i kuma koji su mu pomogli u odrastanju. Pročitao je svoju pjesmu Gospina suza nastalu nakon smrti majke. Na kraju je dr Danijela zahvalila svim sudionicima ove izuzetne večeri i poželjela da nas kao hrvata bude . Osim mrijeti za domovinu je časno je i rađati.
 
D. D. M. V.
 
logo kriz
No Comments

Post A Comment