Đakovo: Članovi Upravnih odbora FEAMC-a i HKLD-a na Tijelovskoj procesiji u Đakovu

„Profesionalni i etički izazovi u medicini tijekom ratnih sukoba“

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u četvrtak 30. svibnja 2024., u Đakovu su se okupili članovi Upravnog odbora Europske federacije katoličkih liječničkih društava (FEAMC) radi redovitog godišnjeg sastanka, a domaćini su im bili članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD). Tim povodom HKLD je u suradnji s FEAMC-om organizirao konferenciju na temu „Profesionalni i etički izazovi u medicini tijekom ratnih sukoba“.

Članovi FEAMC-a i HKLD-a sudjelovali su na svečanom misnom slavlju u katedrali sv. Petra u Đakovu koje je predvodio pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. dr. Ivan Ćurić u koncelebraciji svih svećenika nazočnih na ovoj Konferenciji. Nakon mise uslijedila je Tijelovska procesija koju su predvodili članovi HKLD-a s gostima iz inozemstva noseći zastavu HKLD-a.

Na misi i u procesiji sudjelovali su svećenici iz više zemalja koji su sudjelovali na Konferenciji: mons. dr. Simon Kulli, biskup Sapë u Albaniji, fr. Jeremias Borgards, misionar iz Njemačke koji trenutno djeluje u Albaniji, prof. dr. Ihor Boyko i prof. dr. Mykhaylo Plotsidem, rektor i vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Lvivu, te prof. dr. Ivan Bodrožić, duhovnik HKLD-a i dr. sc. don Pavao Mikulčić, duhovnik Podružnice HKLD u Đakovu.

Na Konferenciji je istaknuta važnost zdravstvenog sustava i zdravstvenih djelatnika ne samo u zbrinjavanju ranjenih i oboljelih tijekom ratnih sukoba, već i njihov doprinos u izgradnji mira, iako su nerijetko zdravstvene ustanove i zdravstveni djelatnici jedne od prvih žrtava rata. Stoga se liječnici i drugi zdravstveni djelatnici suočavaju s nizom profesionalnih i etičkih izazova u pružanju odgovarajuće zdravstvene skrbi u takvim ekstremnim uvjetima. Na konferenciji je sudjelovalo 19 izlagača iz sedamdesetak sudionika iz 13 europskih zemalja: Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Ukrajine.

Rok Čivljak, predsjednik HKLD-a

 

Pogledajte fotografiju i videosnimke:

 

 

No Comments

Post A Comment