Članovi splitskog ogranka HKLDa proslavili blagdan sv. Luke u Marijanskom prasvetištu na Gospinom otoku u Solinu

 hkld split 2

Blagdan našeg nebeskog zaštitnika svetog Luke Evanđelista proslavili smo u novoj crkvi Svete Obitelji u Marijanskom prasvetištu u Solinu

Inicijativa da se okupimo u ovoj velebnoj novoj crkvi (nadamo se budućoj bazilici) došla je od našeg duhovnika don Stipana Šurlina, koji je sa župnikom don Rankom Vidovićem bio dogovorio termin u popodnevnim satima i to samo za nas! Trebali smo imati dovoljno vremena za sv. misu i za obilazak nove crkve i svetišta. Ali, Corona se umiješala u naše planove i po drugi put u kratko vrijeme ‘zarobila’ don Stipana u njegovoj sobi u Bogosloviji u kojoj mora ‘odraditi’ samoizolaciju. I kad smo već mislili odustati naša tajnica, dr. Anita Strujić-Vladanović je predložila da se pridružimo župljanima na misi u 18 sati nakon koje je dogovorila da nas kroz bogatstvo umjetničkog izričaja na zidovima crkve provede naš domaćin i župnik, don Ranko. Mi smo sa zadovoljstvom prihvatili i radosno sudjelovali u euharistiji zajedno sa župljanima koji su popunili crkvu pridržavajući se svih protuepidemijskih mjera.

Nakon mise, u maniri pravog domaćina don Ranko ne samo da nas je ushićeno vodio kroz sve detalje doista impozantnog umjetničkog ostvarenja umjetnika o. Marka Rupnika i njegovog tima, nego nam je priredio pravu malu duhovnu obnovu. Najprije nam je predstavio detalje mozaika nebeskog Jeruzalema u apsidalnom dijelu crkve, iza oltara. Nakon toga smo se zajedno divili prizorima iz povijesti spasenja kojima su oslikani ostali zidovi crkve a don Ranko nam je stalno ukazivao na značenje i specifičnosti pojedinih detalja na slikama. Bila je to jedna dugačka molitva i divljenje! Na kraju nas je naš domaćin informirao o budućim projektima oca Marka Rupnika, koji će se u bliskoj budućnosti dogoditi na Gospinom otoku i u svetištu.

Don Ranku od srca hvala, crkvu smo zahvaljujući njemu ne samo vidjeli nego i doživjeli! I vraćati ćemo se! A vama, dragi naši kolegice i kolege toplo preporučamo da, kad vas put dovede u Split ili Solin, svakako obiđete našu buduću baziliku. Molitva je posebno nadahnuta kad ste okruženi nebeskim Jeruzalemom.

Prof. dr. sc. Ivica Grković, predsjednik splitske podružnice HKLDa

hkld split 1

01 hkld split sv luka 15

hkld split sv luka 10

001 hkld split sv luka 17

hkld split sv luka 1

hkld split sv luka 4

hkld split sv luka 5

hkld split sv luka 6

hkld split sv luka 7

hkld split sv luka 8

hkld split sv luka 9

hkld split sv luka 11

hkld split sv luka 12

hkld split sv luka 13

hkld split sv luka 16

hkld split sv luka 14

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment