Članovi splitskog ogranka HKLDa Dan života obilježili dvjema misama i druženjem s troje liječnika/duhovnika

hkld split 4

U nedjelju, 6. veljače 2022., na sam Dan života okupili smo se našoj katedrali u 18 sati. Svetu Misu je  predvodio naš bivši dugogodišnji duhovnik don. Ante Mateljan koji nam je u propovjedi naglasio kako je danas, više nego ikad, potrebno da slijedimo misiju Crkve u ‘ribarenju ljudi’. 

U ponedjeljak, 7. veljače okupili smo se u 18 sati u Centralnom bogoslovkom sjemeništu u Splitu, gdje nas je ugostio rektor sjemeništa, don. Đulijano Trdić, dr. med. Naš kolega Trdić je nedavno postao ‘Splićanin’ dolaskom iz Rijeke  pa smo željeli iskoristiti ovu priliku da se međusobno upoznamo i izmijenimo promišljanja o viziji i aktivnostima našeg društva u kontekstu izazovnog vremena u kojem živimo i radimo.  Nakon zajedničke Svete mise okupili smo se i u neformalnom okruženju uz čaj i kekse imali prilike čuti o našim životnim putovima i razlozima aktiviranja u HKLDu. Posebno inspirativno i obogaćujuće je bilo što smo se našli u društvu čak trojice kolega koji su nakon studija medicine odabrali svećenički poziv. Don Đulijano je osim medicine i teologije završio i studij psihologije u Rimu a poznat je po izvrsnim predavanjima i duhovnim obnovama koja uključuju kombiniranje znanja iz teologije, psihologije i medicine. Uz njega, s nama je bio i fra Nikica Devčić,  naš kolega koji je također završio medicinu na Rijeci i nakon višegodišnjeg rada u struci odlučio poslušati poziv u redovničku zajednicu Franjevačke provincije sv. Jeronima. Između ostalog, sad se brine za stariju subraću u franjevačkom samostanu na Poljudu.  Treći kolega-duhovnik je još student teologije u Splitu, dr. Nikola Raguž-Lučić, koji je završio studij medicine u Osijeku gdje je prije 3 godine i doktorirao, a nakon toga i on je odlučio ne oglušiti se na poziv za duhovnim zvanjem. Započeo je studij teologije na Rijeci, a od početka ove akademske godine je na splitskom KBFu.

Izmjenom životnih, profesionalnih i duhovnih iskustava međusobno smo se obogatili i u ovoj prilici smo zapravo tek načeli temu naših budućih aktivnosti u Društvu. Zahvalni smo Bogu što nam je baš u prilici Dana života omogućio ovakav susret i otvorio čitav niz prilika za oživljavanje aktivnosti u našem ogranku.

Prof.. dr. sc. Ivica Grković, predsjednik splitske podružnice HKLDa 

 

No Comments

Post A Comment