Članovi splitske podružnice HKLD-a u svojoj katedrali proslavili blagdan sv. Luke

 Proslava Sv Luke u Splitu 2021 1a

Članovi HKLD-a podružnice Split proslavili su 18. listopada 2021. blagdan svog zaštitnika sv. Luke. Svečanu misu u katedrali predslavio je prof. dr. don Ante Mateljan u koncelebraciji s fra Nikicom Devčićem, OFM

Na početku misnog slavlja dugogodišnji duhovnik splitske podružnice a sadašnji župnik katedralne Župe Uznesenja BDM, pozdravio je liječnike i izrazio radost što ponovo vidi drage ljude s kojima se godinama družio. Pozvao je da se molimo svetom Luki koji je bio liječnik, slikar,  vjerovjesnik i bliski suradnik svetog Pavla, da blagoslovi liječnike.  

U homiliji je istaknuo kako se sada nalazimo u okolnostima koje nitko nije mogao ni predvidjeti, a osobita mu je radost bila vidjeti fra Nikicu i sjetiti se svih poticajnih druženja sa članovima HKLD-a. Govoreći o svetom Luki prvo čega se sjeti je njegovo Evanđelje. Istaknuo je kako je u medicini, posebno danas, potrebna odvažnost i suradljivost kao i široko znanje koje se dobiva predanim radom i trudom. Luka je, na sličan način, temeljito istražio podatke uloživši veliki trud, tako da je Teofil mogao biti siguran u ono u čemu je poučen. Vjera nam je predana kao sigurno svjedočanstvo osoba koje su vidjele, doživjele, iskusile, opipale. Drugi povjeruju u svjedočanstvo vjere i čin vjere na temelju pouzdanja u Gospodina. Don Ante se upitao za što bi danas (za)molili svetog Luku. Neki možda da nam  bistri oko i pamet za pravu dijagnozu. Sam je poželio ‘debele’ živce koje je imao sveti Luka koji je bio u stanju nositi se sa teškom naravi svetog Pavla. Dodao je i molbu za  strpljenje sa sobom i s drugima kao i za našu nadu i povjerenje u Gospodina. Na kraju je pozvao da u trenutku tišine zamolimo svetog Luku da nas zagovara kod Gospodina za najpotrebnije ali i da se svatko od nas pomoli za svog liječnika. Misa je završena blagoslovom svih liječnika i pozivom na nastavak druženja.

Don Ante je predložio da se svi koji mogu popnu na ‘kampanel’ katedrale, do čijeg se vrha sada može stići posve novim stepenicama ograđenim sigurnom i estetski nenametljivom ogradom. Nova rasvjeta čini uspon do vrha sigurnim i ugodnim, makar treba savladati dvjestotinjak stepenica. Lijek za zaborav tog napora je jedinstveni pogled koji se na noćni Split pruža sa svih strana zvonika, kojeg smo i mi zabilježili našim mobitelima, a ovdje ga dijelimo s vama.

Puni dojmova i blago uspuhani silaskom sakupili smo se u župnoj dvorani gdje nas je čekala prikladna okrjepa. Budući da don Ante zbog župskih obaveza nije mogao osobno nazočiti primanju Povelje prigodom proslave 30. obljetnice HKLD-a u Mariji Bistrici, čast i zadovoljstvo uručivanja Povelje pripala je predsjedniku splitske podružnice, dr. Ivici Grkoviću. Nakon riječi zahvale za dugogodišnji rad u podružnici i u društvu slijedilo je fotografiranje sa oba naša laureata, našom Danijelom i don Antom. 

Hvala svima koji su doprinijeli da i ova proslava bude jedna od onih o kojima se dugo priča i koje se rado sjećamo. Posebno hvala našem domaćinu i slavljeniku, don Anti.

Dr. Danijela De Micheli Vitturi
Prof. dr. sc. Ivica Grković, predsjednik podružnice Split HKLD-a

Proslava Sv Luke u Splitu 2021 2

Proslava Sv Luke u Splitu 2021 1

Proslava Sv Luke u Splitu 2021 3

Proslava Sv Luke u Splitu 2021 4

Proslava Sv Luke u Splitu 2021 5

Proslava Sv Luke u Splitu 2021 6

Proslava Sv Luke u Splitu 2021 7

Proslava Sv Luke u Splitu 2021 8

Proslava Sv Luke u Splitu 2021 9

logo HKLD 30 god

 

 

No Comments

Post A Comment