Članovi splitske podružnice HKLD-a proslavili blagdan sv. Luke u Franjevačkom samostanu i crkvi Sv. Ante

Članovi HKLD-a podružnice Split proslavili su 18. listopada 2022. blagdan svog zaštitnika sv. Luke

Ove godine bili smo u gostima kod naših franjevaca u njihovom samostanu i crkvi Sv. Ante na splitskom Poljudu. Pridružili smo se župljanima na redovitoj krunici prije Sv. mise u 19 sati koju je predslavio fra Nikica Devčić, OFM. Fra Nikica je član našeg društva kao liječnik, član je našeg Upravnog odbora a aktivno sudjeluje i u svim duhovnim i stručnim aktivnostima splitske podružnice. U samostanu je fra Nikica župni vikar a vodi računa i o zdravlju svoje starije braće.

Na početku misnog slavlja fra Nikica je pozdravio nas okupljene zdravstvene djelatnike ali i sve svoje župljane, ljude dobre volje i svima nam čestitao blagdan sv. Luke.

U svojoj homiliji fra Nikica se, sasvim prigodno za naše vrijeme, usredotočio na mir! Podsjetio nas je da se svetom Luki pripisuje Evanđelje i Djela apostolska, dvostruko djelo nastalo 70-80. g. po Kr., za vrijeme Rimskoga carstva koje tada po cijelom svijetu provodi tzv. „Rimski mir- Pax Romana“, a to je „naopaki“ mir, proveden silom jačega dok je Evanđelje po Luki Blagovijest mira koji je sam Krist. Počevši od hvalospjeva anđela nad betlehemskim poljanama kod Isusova rođenja, „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima miljenicima njegovim“, preko Isusova plača nad Jeruzalemom, „gradom mira“, jer nije prepoznao što je za njegov mir, Evanđelje po Luki govori i pokazuje kako se ostvaruje mir, sve do pozdrava Uskrsloga: „Mir vama“, pokazavši rane, cijenu našega mira. U evanđeoskom odlomku (Lk 10, 1-9) Isus nas šalje po dvoje svim narodima i svim ljudima naviještati mir njegova Kraljevstva koje je u današnjem jadnom, bolesnom i grešnom stanju čovječanstva, hrvatskog naroda i pojedinaca potrebnije nego ikad ranije. Mi, koji smo osjetili Očevu milosrdnu ljubav smo je kroz svoj poziv i poslanje dužni širiti, baš kao i prva 72 učenika!

Nakon mise svi smo zajedno u crkvi ostali moliti i zahvaljivati pred Presvetim. Siguran sam da smo se u molitvi i zahvalama sjetili i našeg Društva.

Druženje smo nastavili u samostanskoj dvorani gdje nas je dočekao gvardijan i župnik fra. Frano Devčić, kojem smo se i ponaosob predstavili. Nakon obavljanja svojih župničkih obaveza pridružio nam se i naš duhovnik don Stipan Šurlin, pa smo svi zajedno guštali u brižno pripremljenoj okrepi i „čašici razgovora“.

Ivica Grković, predsjednik splitske podružnice HKLDa

Članovi splitske podružnice HKLD a proslavili blagdan sv. Luke 5

Članovi splitske podružnice HKLD a proslavili blagdan sv. Luke 4

Članovi splitske podružnice HKLD a proslavili blagdan sv. Luke 2

Članovi splitske podružnice HKLD a proslavili blagdan sv. Luke 3

 

No Comments

Post A Comment