Članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 24

U nedjelju 17. svibnja 2020. godine dio članova Upravnog odbora Podružnice “Branimir Richter” Zagreb Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) okupio se na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu i župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama

Dvadesetak članova HKLD-a predvođenih predsjednikom Društva doc. dr. sc. Rokom Čivljakom, predsjednicom Podružnice prof. dr. sc. Danicom Galešić Ljubanović te saborskim zastupnikom dr. sc. Ivanom Ćelićem i drugim dužnosnicima Društva okupio se na ovom svetom mjestu nazvanom Svetice po trima kapelicama koje su stoljećima stajale na ovom brdašcu pokraj Ozlja: jednoj podignutoj u čast sv. Marije Bogorodice, drugoj posvećenoj svetoj Katarini i trećoj posvećenoj svetoj Margareti.

Današnju crkvu počeli su graditi Frankopani u 16. stoljeću da bi ju u 17. stoljeću preuzeli pavlini koji su uz nju podigli samostan čiji je prvi prior bio poznati leksikograf i pisac Ivan Belostenec, autor Gazophylaciuma (dvodjelnog latinsko-hrvatskog i hrvatsko-latinskog rječnika).

Duhovnu obnovu vodio je današnji župnik i prior samostana pater Marko Glogović, veliki promicatelj dostojanstva ljudskog života i branitelj nerođene djece, najpoznatiji po Centru za nerođeni život Betlehem kroz koji, između ostaloga, potiče žene da odustanu od pobačaja i pruža im materijalnu i duhovnu pomoć uz mogućnost smještaja i skrbi o njima i djeci na koji način je spasio živote velikog broja djece koja danas uveseljavaju svoje roditelje, članove obitelji i prijatelje.

U misnom slavlju i prilici za ispovjed pater Marku se u duhovnom dijelu susreta pridružio doc. fra Draženko Tomić, duhovnik zagrebačke podružnice. Molitvu krunice predvodili su župljani Svetica, a misno slavlje svojim pjevanjem uzveličali su članovi Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores sancti Marci iz Zagreba koje je za ovu prigodu uvježbala i predvodila maestra Sandra Crnogorac, uz solistički nastup i orguljsku pratnju Marina Čarga, inače magistra sestrinstva i studenta Muzičke akademije u Zagrebu. Na misi se posebno molilo za sve oboljele pogođene bolešću COVID-19, kao i za sve one koji o njima skrbe, kako zdravstvene radnike tako i članove obitelji i sve koji o njima brinu.

U poslijepodnevnom dijelu duhovnog susreta okupljeni članovi HKLD-a i Cantoresa obišli su novootvorenu kriptu pavlinskog samostana u kojoj su bili pokapani uglednici iz samostana i okolice, a koja je netom otvorena za arheološka istraživanja. Potom su na mjesnom groblju molili nad grobom patera Janeza Strašeka za sve žrtve rata i poraća u Hrvatskoj. Naime, pater Janez je bio lazarist koji je nakon II. svjetskog rata na poziv nadbiskupa Stepinca došao kao župnik u Svetice i svojim životom svjedočio međusobnu bliskost kršćana, a osobito između predstavnika hrvatskog i slovenskog naroda. No to je nekima u ozaljskom kraju smetalo te su ga na Cvjetnicu 1947. godine u zasjedi dočekala dvojica simpatizera komunističkog režima i mučki ga ubila na putu u samostan u koji se vraćao s misnog slavlja u Ozlju. Nad njegovim grobom mole i Hrvati i Slovenci u nadi u njegovo proglašenje blaženim, ali i za duše svih onih koji su na sličan način skončali svoj život kao žrtve totalitarnih režima.

Molitveni susret završio je u podrumu samostana u kojemu se nalazi kapela nazvana Mali dvor Isusa Kralja Ljubavi u kojoj se inače održavaju susreti bračnih parova željnih djece, kao i drugih molitvenih skupina, uključujući i članove udruge Betlehem za pomoć majkama, trudnicama i djeci. Molilo se nad replikom tilme s prikazom Gospe Guadalupske koja Majku Božju prikazuje kao trudnicu zbog čega ju mnogi štuju kao zaštitnicu nerođene djece.

Članovi HKLD-a sa članovima svojih obitelji i prijateljima iz Cantoresa proveli su još jedan susret u kojem su usprkos epidemiji svjedočili kršćanskom zajedništvu koje nam je potrebno u ovim izvanrednim okolnostima što ne isključuje mogućnost duhovnih susreta poštujući sve propise i protuepidemijske mjere koje nam nadležne institucije nalažu. Hodočasnici su se rastali u kasnim poslijepodnevnim satima obogaćeni ovim duhovnim iskustvom i svjedočenjem zajedništva u Kristu.

Doc. dr. sc. Rok Čivljak
predsjednik HKLD-a

Možete pogledati fotografije autorica Nine Vicković, Josipe Galić i Andree Koščec!

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 1

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 2

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 3

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 4

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 5

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 6

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 7

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 8

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 9

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 10

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 11

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 12

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 13

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 14

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 15

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 16

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 17

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 18

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 19

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 24

 

Članovi HKLDa na duhovnoj obnovi u pavlinskom samostanu u Sveticama 25

Tekst upisan u Knjigu dojmova gostiju svetišta:

Svetice, 17. svibnja 2020.

Nadahnuti Duhom Svetim došli smo se okupiti i zajednički pomoliti na ovom svetom mjestu koje se ne slučajno zove Svetice.

Po zagovoru Majke Božje molimo za naše Društvo, naš Zbor, naše obitelji i sve koji su u našim srcima. Nosimo Vam i vijest o Službenici Božjoj Ani Mariji Marović koja je po istom poslanju kao i Vi skrbila o ženama, majkama i mladima želeći im pokazati pravi put, put spasenja.

Molimo i za Vašu zajednicu koja skrbi o mnogim potrebitim dušama i pridružujemo se Vašoj molitvi i djelatnosti.

U nadi u skori ponovni susret,

Vaši članovi Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD)

i

članovi Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores sancti marci

 

 

No Comments

Post A Comment