Članovi HKLD-a na proslavi blagdana svetih Kuzme i Damjana u Kuzmincu

Kuzminec 1

U ponedjeljak 26. rujna svečanim misnim slavljem u Župi svetih Kuzme i Damjana u Kuzmincu članovi HKLD-a proslavili su nebeske zaštitnike Sekcije magistara farmacije i medicinske biokemije HKLD-a

Misu je predvodio mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, u koncelebraciji s mjesnim župnikom vlč. Igorom Radašićem i drugim svećenicima Ludbreškog dekanata, te duhovnicima podružnica HKLD-a u Zagrebu i Koprivnici – fra Draženkom Tomićem i vlč. Davorom Šumandlom. Slavlju su se pridružili i svećenici s Korčule: župnik iz Vela Luke don Hrvoje Katušić i župnik iz Blata don Mišo Pecotić, s kojima je ova župa godinama povezana.

Svetim Kuzmi i Damjanu ove godine hodočastili su i brojni liječnici, ljekarnici, medicinski biokemičari, stomatolozi i medicinske sestre iz više podružnica: Zagreba, Koprivnice, Bjelovara i Varaždina. Na do sada najbrojnijem hodočašću članova HKLD-a u Kuzminec, koje se ove godine održava po šesti puta, pridružili su se predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. Rok Čivljak, dopredsjednik HKLD-a dr. sc. Petar Bilić, predsjednica Sekcije magistara farmacije i medicinske biokemije HKLD-a Jasna Ćurić, mag. pharm., predsjednica podružnice HKLD-a u Koprivnici dr. Marija Sačer, predsjednik Sekcije doktora dentalne medicine HKLD-a prof dr. sc. Marin Vodanović, dopredsjednica Sekcije doktora dentalne medicine dr. sc. Zita Blažić Potočki, tajnica Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu Andrea Koščec, mag. pharm. te brojni drugi zdravstveni djelatnici.

Na početku svoje homilije u prepunoj župnoj crkvi mons. Mate Uzinić rekao je: “Svatko od vas bi mogao ispričati svoju priču, neko svoje iskustvo, neko svoje svjedočenje o ovoj dvojici svetaca i onome što su njih dvojica napravili u svome vremenu kao svjedoci Isusa Krista, kao mučenici. Zato bih želio više govoriti o tome: ne što su oni, ili tko su oni bili, koliko o tome što bismo mi trebali biti, zagledani u njihov primjer.” Potom je nastavio: “Slaveći njihovu svetkovinu, a tradicija za njih kaže da su bili braća, želio bih se u ovome promišljanju služiti apostolskom pobudnicom pape Franje o svetosti – Radujte se i kličite (Gaudete et exsultate) – u kojoj nam poručuje nešto slično što je u svome promišljanju rekao i sveti Ivan Pavao II., a to je da u svecima trebamo prepoznati da su nam braća… Iz ovoga za nas proizlazi utjeha, ali i zadaća, da i mi moramo biti sveti. Polazeći upravo od ovoga da možemo i moramo biti sveti, papa Franjo u spomenutoj pobudnici razmišlja o sveopćem kršćanskom pozivu na svetost u suvremenom svijetu i podsjeća da sveci nisu samo oni koje je Crkva proglasila blaženim ili svetima.

Nadbiskup Uzinić osvrnuo se i na aktualno stanje u Crkvi: “Obično u javnosti dominiraju negativni primjeri iz života Crkve. Kao da smo previše usmjereni na grešnost naše Crkve. Ona postoji, priznajemo je, za nju se kajemo. Zato smo na početku ovoga misnog slavlja zatražili milost onoga koji je liječnik i lijek. Radimo i trebamo nastaviti raditi na svom obraćenju, ali moramo također i sebi i drugima jasno reći: iako jesmo grešnici, grešnost nije bit Crkve. Bit Crkve je svetost, zato slavimo svece.

Svetog Kuzmu i Damjana mons. Uzinić postavio je kao primjer današnjim kršćanima, al ii zdravstvenim djelatnicima: “Danas smo, slaveći svetog Kuzmu i Damjana, pozvani promatrati upravo tu stranu Crkve, svetu stranu Crkve… Obično mislimo da su na svetost pozvani samo svećenici i posvećene osobe. Ako pogledamo u katolički kalendar, nekako dominiraju pape, biskupi, redovnici, redovnice… Zato mi je drago da su vaši sveti zaštitnici iz drugog zanimanja, da su liječnici i ljekarnici. Evo vidimo i po njihovom primjeru da je moguće i izvan navodnog kruga svetaca, tamo gdje se nažalost događaju i najveće pogreške i grijesi, pronaći svece. Dakle, vaši sveti zaštitnici nisu bili posvećene osobe, ali su svejedno sveci. Svetost se dakle ostvaruje u svim zvanjima i svim zanimanjima, odnosno u različitim oblicima strpljivog služenja, kaže Papa… Jesi li posvećeni muškarac ili žena? – budi svet tako što ćeš svoje darivanje živjeti s radošću. Jesi li u braku? – budi svet tako što ćeš ljubiti i brinuti se za svoga muža ili ženu kao što je Krist činio sa svojom Crkvom. Jesi li radnik? – budi svet tako što ćeš pošteno i stručno obavljati svoj posao služeći svojoj braći i sestrama. Jesi li roditelj ili djed, odnosno baka? – budi svet strpljivo podučavajući djecu kako slijediti Isusa. Jesi li na vlasti? – budi svet boreći se za opće dobro i odričući se svojih osobnih koristi.

Za postizanje svetosti u današnjem životu i našem zanimanju biskup nam je dao praktičan savjet, osvrčući se na današnji evanđeoski ulomak: “Riječ je o osam rečenica koje nam govore što znači biti svet. Blaženstva su, kaže papa Franjo, poput kršćaninove iskaznice. I ako se netko od nas pita kako se postaje dobar kršćanin, odnosno kako se postaje svet, odgovor je jasan: moramo činiti svatko od nas ono što je Isus rekao u govoru o Blaženstvima. U njima mi nalazimo sliku samog Isusa.

Na kraju euharistijskog slavlja kuzminečki župnik vlč. Igor Radašić zahvalio je nadbiskupu Uziniću na predvođenju svečane euharistije, a posebno je zahvalio svim članovima HKLD-a koji se svake godine vjerno vraćaju proslaviti svoje zaštitnike u ovu malu podravsku župu.

Dražen Galenić
Rok Čivljak

Kuzminec 2

Kuzminec 3

Kuzminec 4

Kuzminec 5

Kuzminec 6

Kuzminec 7

Kuzminec 8

Kuzminec 9

No Comments

Post A Comment